Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

11 februari 2010, 16.00 uur

Afgelopen week in Afghanistan kenmerkte zich door zware regen- en sneeuwval. Dit had enige invloed op het vliegverkeer tussen Kandahar Airfield en Kamp Holland.

Het is de bedoeling om op korte termijn de landingsstrip bij Kamp Holland te verharden. Weersomstandigheden hebben dan minder invloed op start- en landingsmogelijkheden. De reguliere patrouilles van de Task Force Uruzgan ondervonden ook hinder van het weer, maar werden wel gewoon uitgevoerd.

Geïmproviseerde explosieven

Opnieuw werden deze week enkele geïmproviseerde explosieven (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ook wisten ANA-eenheden, begeleid door Nederlandse militairen van het Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT), 2 wapenopslagplaatsen op te sporen met daarin vuurwapens, munitie, explosieven en communicatieapparatuur.

Een Afghaanse patrouille met Nederlandse OMLT-ers reed op een IED. Daarbij ontstond lichte schade aan het voertuig, maar vielen geen slachtoffers. Een andere Afghaanse patrouille met OMLT werd beschoten door opstandelingen. Het vuur is beantwoord, daarbij vielen geen slachtoffers.

Explosie in een quala

Wapenvondst in een quala (archieffoto) - Foto: ministerie van Defensie

Bij een explosie in een quala in Tarin Kowt raakten 2 mannen gewond. Eén van hen is overgebracht naar het role 2 Hospitaal op Kamp Holland, waar hij aan zijn verwondingen is overleden. De TFU onderzocht de quala en vond verschillende niet-gesprongen explosieven aangetroffen.

Raketaanvallen

Kandahar Air Field (KAF) was afgelopen week enkele malen doelwit van een raketaanval. Daarbij zijn geen Nederlandse militairen gewond geraakt. Ook in de omgeving van buitenpost Tabar in het Deh Rashangebied werden enkele raketten afgeschoten, deze troffen geen doel.

Operatie Atalanta

Hr. Ms. Tromp vertrekt uit haar thuishaven Den Helder naar de wateren rond Somalië - Foto: ministerie van Defensie

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. Tromp is 1 februari vanuit Den Helder vertrokken richting de oostkust van Afrika. Vanaf 17 februari levert het schip een bijdrage aan de EU-missie Atalanta, een operatie ter bestrijding van Somalische piraterij.

Nationale Operaties

Lynx boven land

Afgelopen week kwamen zowel Lynx- als AB412-reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando enkele malen in actie om patiënten te vervoeren.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft op de Maasvlakte een dieptebom vernietigd. Het explosief werd gevonden tijdens werkzaamheden van een zandzuiger. Bij Burgerbrug werd een Franse mortiergranaat geruimd, die door kinderen was gevonden.