Gemeente Tilburg

Persbericht
11 februari 2010

Actie voor veilige wijken

De gemeente Tilburg wil veiligheidsproblemen in de wijken de Besterd, Stokhasselt, Centrum, Trouwlaan/Uitvindersbuurt en Wandelbos/'t Zand zo concreet mogelijk aanpakken. Deze vijf zogenaamde veiligheidsurgentiegebieden hebben daarom actieprogramma's gekregen om bijvoorbeeld het aantal inbraken, gewelds¬incidenten en vernielingen terug te dringen. Doel is ook om overlast door jongeren tegen te gaan en verloedering te voorkomen. Daarnaast richten de programma's zich ook op de aanpak van de veiligheidsbeleving bij de bewoners. In de cijfers is vaak een vooruitgang te zien, wat niet altijd zegt dat men zich dan ook veiliger gaat voelen.

De actieprogramma's betekenen extra inzet van politie, Taskforce Tilburg Veilig en A-Team. Op plaatsen waar dit nodig is komt extra verlichting en de aanpak van verloedering door graffiti wordt intensiever. Bewoners en ondernemers worden vaker ingeschakeld. Zoals bij de inzet van buurtpreventieteams, het verder ontwikkelen van het Keurmerk Veilig Ondernemen, en het betrekken van ouders bij de aanpak van jeugd- en jongerenoverlast.

De actieprogramma's zullen de komende twee jaar regelmatig besproken worden met bewoners en ondernemers in de wijken. Daarnaast wordt de voortgang in de gaten gehouden in het overleg van 'de lokale driehoek', bestaande uit politie, OM en burgemeester. Deze driehoek brengt in 2010 een bezoek aan de vijf wijken om zich ter plekke op de hoogte te stellen van de situatie en de voortgang van de actieprogramma's.

De maatregelen richten zich op de grootste problemen in de vijf wijken en bevatten ook concrete doelstellingen voor de te behalen resultaten. De actieprogramma's verschillen per wijk omdat de problematiek verschilt en dus om specifieke aanpak vragen. De politie, bewoners, ondernemers, corporaties, de Twern en andere partners in de wijken hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de actieplannen. In sommige wijken wordt op korte termijn nog overleg gepleegd over de voorgestelde maatregelen.

---