Gemeente Delft

'Design afvalzakken' eerste prijs in Ontwerpwedstrijd afvalinzameling Delft

Woensdag 10 februari 2010 heeft wethouder Anne Koning de winnaar bekend gemaakt van de 'Ontwerpwedstrijd afvalinzameling Delft'. Gemeente Delft schreef deze wedstrijd uit om particulieren en studenten te laten meedenken over een beter alternatief voor de afvalinzameling in de binnenstad van Delft. Winnaars zijn Stefanie Tseggai en Loed Stolte met hun inzending 'Afval met een hoofdletter A'. Zij wonnen de eerste prijs van 3000 euro. Op het tweede onderdeel van de wedstrijd, de papierinzameling in de gehele stad, werd geen prijs toegekend. Wel zijn op beide wedstrijdonderdelen vier eervolle vermeldingen (500 euro) toegekend door de jury.

De jury vond de 'design afvalzakken' van de prijswinnaars een goede combinatie van praktische toepasbaarheid en mooi design. Praktisch, omdat bewoners van de binnenstad gewend zijn om hun afval in zakken aan te bieden. Bovendien wordt er geen extra aanslag gedaan op de schaarse ruimte in de binnenstad. Deze afvalzakken bieden ook een platform voor kunstenaars om elk jaar een nieuw design te ontwerpen. Huisvuil krijgt hiermee een eigen gezicht en wordt verheven tot een cultureel fenomeen. Afval krijgt zo meerwaarde voor het Delftse stadsgezicht.

De eerste eervolle vermelding van 500 euro, ging naar Jasper Winden en Eddie Turfboer met hun inzending 'Opgeruimd staat netjes'. Het betreft een arbo-technisch interessant lossysteem met behulp van een paal waaraan de zakken kunnen worden bevestigd. De nylon kat- en meeuwbestendige zakken worden met de lus over de paal bevestigd en alles kan zo mechanisch opgetild worden, waardoor een machine het zware werk van de vuilnismannen en -vrouwen overneemt. De palen hebben echter een beperkte capaciteit waardoor er relatief veel palen geplaatst moeten worden in de krappe binnenstad.

De tweede eervolle vermelding betreft een soort 'vogelverschrikker', waarbij o.a. meeuwen met een hoge frequentie worden geweerd. Deze inzending van Koos Smoor werd door de jury zeer origineel gevonden en bijvoorbeeld inzetbaar op afvalinzamelplekken die slecht beheersbaar zijn. Ook is dit idee mogelijk toe te passen op monumenten. Wel wordt zo ook weer een nieuw element toegevoegd aan de schaarse openbare ruimte in de binnenstad.

De derde eervolle vermelding ging naar 'Supaper' van Chung-kai Yang en Yan Shi. Het betreft de creatie van centrale plekken in de stad voor papierinzameling, bijvoorbeeld bij supermarkten. Eventueel kunnen ook andere voorzieningen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld inpandige fietsstallingen. De jury vond het idee van een zekere kringloop erg aansprekend. De verpakking die eerder gekocht is, wordt op dezelfde plek weer ingeleverd (supermarkt). Daarnaast wordt het brengen van afval beloond door het verstrekken van statiegeld. Er is echter wel een grote investering voor nodig, zowel in geld als in ruimte.

De vierde en laatste eervolle vermelding gaat naar Nuria Aguilera en Vijay Rajaraman voor hun inzending over communicatie. Een brochure over afvalinzameling zou op een coole wijze de inwoners aan moeten spreken. Met name nieuwe Nederlanders, bijvoorbeeld short stay studenten, kunnen daarmee voorgelicht worden over de Nederlandse gewoonten en gebruiken op dit gebied. De boodschap moet vaak worden herhaald en via diverse kanalen (woningcorporaties, gemeenteloketten) verspreid. "Voorkomen is beter dan opruimen."

Wethouder Anne Koning over de inzendingen: "Het is leuk om te zien dat de inzenders heel creatief zijn geweest in het bedenken van oplossingen. Daarbij is goed nagedacht hoe het fraaie Delftse stadsbeeld en afvalinzameling met elkaar gecombineerd kunnen worden."

De onafhankelijke jury van deze wedstrijd bestond uit:
* ùlse Ruiter van Avalex, de regionale afvalinzamelaar
* Ger Bruens, docent van 'Industrieel ontwerp' aan de TU Delft
* Paul van Damme, ondernemer in de binnenstad

* Ansje Jonquiere, actieve bewoner in de binnenstad

> > De foto's zijn in hogere resolutie te verkrijgen bij het secretariaat van Communicatie: communicatie@delft.nl of 015 260 2500.

Noot voor de redactie (