Gemeente Haarlem




Start restauratie/herinrichting Bakenesserkerk


Op 11 februari 2010 verricht wethouder Chris van Velzen een eerste handeling om de start van de restauratie van de Bakenesserkerk te markeren. De Bakenesserkerk is in 2009 aangekocht door Stadsherstel Amsterdam. Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen b.v. Santpoort heeft opdracht gekregen de kerk te verbouwen tot de nieuwe huisvesting van Bureau Archeologie van de gemeente Haarlem.


Werkzaamheden klok Bakenesserkerk


Tevens zullen er vanaf maandag 8 februari tot en met 10 februari werkzaamheden aan het uurwerk van de Bakenesserkerk worden uitgevoerd. Na deze werkzaamheden zal het uurwerk weer op tijd lopen. De speeltrommel zal na jaren stil te hebben gestaan, ook weer regelmatig zijn fraaie melodieën laten horen. Om de overlast voor de buurt te beperken, wordt de speeltrommel tijdens de late avonduren uitgeschakeld.


Geschiedenis Bakenesserkerk

Rijksmonument de Bakenesserkerk bevindt zich in het stadsdeel Bakenes, dat ligt tussen de Bakenessergracht en het Spaarne. De kerk is als Onze Lieve Vrouwekapel gesticht door Willem II, die van 1234 tot 1256 graaf van Holland en Zeeland was. Het huidige gebouw is oorspronkelijk vijftiende-eeuws. De oudste vermelding stamt uit 1486 en betreft het rechterdeel van de kerk en het onderste deel van de toren. Het bovendeel van de toren dateert uit het begin van de zestiende eeuw en was oorspronkelijk bedoeld voor de Grote Kerk op de Grote Markt. Maar omdat hij te zwaar bleek te zijn voor de kruispijlers van die kerk is de toren weer afgebroken en uiteindelijk gebruikt voor de Onze Lieve Vrouwekerk. De toren blijft eigendom van de gemeente Haarlem.