Vrije Universiteit Amsterdam

De bijdrage van international visserijrecht aan menselijke ontwikkeling


* Startdatum: 11-02-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: De bijdrage van international visserijrecht aan menselijke ontwikkeling


* Spreker: N.M.J. van der Burgt


* Promotor: prof.mr. N.J. Schrijver prof.dr. W.G. Werner


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

Ondanks de toenemende erkenning van de mogelijke en belangrijke bijdrage van visserij aan menselijke ontwikkeling lijken juridische visserijinstrumenten nog moeilijk toe te passen op de menselijke ontwikkeling. Nienke van der Burgt laat in haar promotieonderzoek zien dat het vooral de niet-bindende instrumenten zijn die op progressieve wijze het concept van menselijke ontwikkeling weergeven. Door gebruik te maken van terminologie die een basis heeft in zowel het visserijrecht als het mensenrechtendiscours, zoals voedselzekerheid, slaat zij een conceptuele brug tussen de twee pijlers van duurzame ontwikkeling (milieu en ontwikkeling). Dit kan de weg openen naar een betere integratie van menselijke ontwikkeling zoals levensonderhoud en armoedebestrijding.

Menselijke ontwikkeling is het proces dat tot doel heeft de kansen van mensen te vergroten om een behoorlijke levensstandaard te bereiken en vormt een essentieel onderdeel van duurzame ontwikkeling. Het vereist dat regulering van hulpbronnen niet enkel betrekking heeft op de hulpbron, maar ook op de mens die daarvan afhankelijk is. Dit is zeker ook het geval binnen de visserij; dit is een belangrijke bron van voeding in ontwikkelingslanden en biedt tevens een directe en indirecte basis voor het levensonderhoud.

De studie van Van der Burgt richt zich op de vraag in welke mate juridische visserijinstrumenten een normatieve consensus bevatten ten aanzien van menselijke ontwikkeling. Zij richt zich daarbij zowel op multilaterale (verdragen en `andere juridisch relevante instrumenten') als de ACP-EG bilaterale visserijinstrumenten. Van der Burgt analyseert of deze verschillende categorieën juridische instrumenten de beginselen van rechtvaardigheid, armoedebestrijding en participatie weergeven, die zij heeft geïdentificeerd als kernindicatoren van menselijke ontwikkeling. Bovendien besteedt zij specifieke aandacht aan de vraag of wordt verwezen naar de kleinschalige visserij en naar (de rol van) vrouwen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam