smullen op het WK snertkoken en het WK stamppotkoken 2010 in Groningen

29/01/2010 10:25

St. Oud Hollandsche Gerechten

Al weken geeft de huidige vorstperiode gelegenheid voor een heerlijke kop snert of een smakelijke stamppot met worst. Geweldige tijden voor de winterkost! Bovendien is het ook nog zeer gezond, met al die vezels!

In de afgelopen vorstperiode zijn er duizenden liters snert geserveerd.

"WIE MAAKT DE LEKKERSTE SNERT", dat is de grote vraag op het 16e Wereldkampioenschap Snertkoken op vrijdag 12 februari 2010. Dankzij Noorderpoort Euroborg, UNOX, en Hornbach hebben we ook dit jaar weer de gelegenheid om het unieke evenement te organiseren.

Wij stellen de Snert & Stamppot jury graag aan u voor:

Jan Dales uit Loppersum, voorzitter van de jury en deskundige op het gebied van peulvruchten en streekgerechten.

Johan Klein Gebbink, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Al jaren chefkok van het Nederlands Voetbal Elftal in binnen- en buitenland, zoals straks met het WK Voetbal in Zuid Afrika 2010. Daarnaast mede-eigenaar van Kookstudio Cookdown in Doorwerth. Zijn drukke werkzaamheden voor het Nederlands elftal, vormen geen belemmering om aan onze jury deel te nemen.

Janet Wesseldijk-Bos, ondernemer en eigenaar van het Trefcentrum in Bedum. Samen met Pieter Wesseldijk al meer dan 20 jaar trefzeker in de keuken, met vooral Streekgerechten.

Sjoerd Flameling uit Grouw, Chefkok van een gerenommeerd restaurant. Als oud-deelnemer van het WK Snertkoken en later van het WK Stamppotkoken heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept. In 2003 was hij wereldkampioen WK Snertkoken. Tot zelfs in Australië is hij op de radio geweest als the Dutch winner. Voor de RABObank in Groningen en voor een beurs in de Martini Plaza kon hij zijn wereldberoemde snert gereedmaken en velen konden er van genieten. Het was niet aan te slepen.

Ger Warink uit Loppersum. Heeft meer dan 17 jaar gewerkt in Hotel Restaurant Spoorzicht in Loppersum, die vader Warink 26 jaar als familiebedrijf heeft gerund. Momenteel zanger en liedjesschrijver van de bekende Groninger band HAIL GEWOON.

Daan Veen, chef kok bij cateringbedrijf Bos & Bos Catering in Groningen. Heeft als chef kok gewerkt bij verschillende parken van Landel Greenpark en is lid van het Nederlandse Koksgilde.

Er is een grote toeloop van deelnemers, uit Nederland en Duitsland. Een laatste aanmelder als deelnemer kan nog worden ingeschreven voor de wedstrijd WK SNERTKOKEN en het WK HOLLANDSCHE STAMPPOTKOKEN 2010. Via het aanmeldingsformulier op de website www.snertenstamppotevenementen.nl. De deelnemers strijden op vrijdag 12 februari 2010 om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel.

Voor het 16e WK SNERTKOKEN en het 9e WK HOLLANDSCHE STAMPPOT 2010 hebben zich deelnemers uit het hele land aangemeld. De deelnemers zijn dit jaar zeer divers, van strandjutter, kok, taxichauffeur en uitvaartleider. Velen willen graag meedoen want Snert en stamppot is hot. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft een top 100 van tradities samengesteld. Op plaats 12 staat stamppot eten en op plaats 22 erwtensoep / snert eten! Het Centrum voor Volkscultuur zal de wedstrijddag feestelijk versieren met een kleine expositie.

De jongste deelnemers Marianka Arends ( 16 ) en Maroussia Bron ( 16 ) uit Bad Nieuweschans geven hun culinaire kunsten volop kans.

In het afgelopen jaar hebben de verschillende wereldkampioenen op diverse locaties in het land hun kookkunsten vertoond. Zo heeft Sjoerd Flameling wereldkampioen Snertkoken 2003 zijn beroemde snert gepresenteerd op een open dag van Hooghoudt in Groningen onder het motto "Een Beerenburg met snert". En heeft oud-wereldkampioen Snertkoken mevr. Wieldraaijer uit Delfzijl haar wereldberoemde snert gepresenteerd voor de Belgische Prins bij de Zeehondencreche in Pieterburen. Renate de Vries, wereldkampioen Snertkoken 2007 heeft haar beroemde ouderwetse snert gepresenteerd in een strandrestaurant in Scheveningen voor een aantal zakenmensen.

De goede samenwerking met Noorderpoort Euroborg, aan de Boumaboulevard 113 in Groningen kan de organisatie de deelnemers veel bieden. De deelnemers gaan op vrijdag 12 februari 2010 in twee verschillende groepen hun eigen speciale recept bereiden. De eerste groep gaat vanaf 9.30 uur en de tweede groep vanaf 13.00 uur de nieuwe keuken in. "Ik maak de lekkerste snert", krijgt de organisatie vaak te horen. Nu zal blijken wie de allerlekkerste snert gaat bereiden. Ieder krijgt dan ook een "eigen" kookunit ter beschikking, waarop volop gelegenheid is de lekkerste snert en Hollandsche stamppot voor te bereiden. Het is opvallend dat naast de huisvrouw en huisman, ook vele koks aan deze wedstrijd meedoen. Dit jaar is er weer een speciale prijs voor de beste amateur kok van het WK Snert.

Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak - geur - kleur - ingrediënten - hygiëne -tijd - bereiding - presentatie originaliteit.

De winnaar van het WK SNERTKOKEN 2010 en WK HOLLANDSCHE STAMPPOT 2010 zullen rond 17.00 uur worden bekendgemaakt.

Er is vrijdag 12 februari 2010 de gehele dag gelegenheid om de kookprestatie van de deelnemers te volgen. Bovendien kan er aan het einde van de kooksessie geproefd worden van de resultaten van de deelnemers. Bezoekers zijn de gehele dag vanaf 9.30 uur van harte welkom en worden rondgeleid door de leerlingen van het Noorderpoort Euroborg om een kijkje in de keuken te nemen en de deelnemers aan te moedigen. Bezoekers die met de auto komen, kunnen parkeren op parkeerplaats P3. Noorderpoort Euroborg is daarna makkelijk te bereiken. Zie voor de route ook op de www.snertenstamppotevenementen.nl

STAMPPOTBOEKJE verkrijgbaar.

Tineke Hamming heeft een leuk informatief receptenboekje samengesteld met STAMPPOT-recepten van wedstrijd-deelnemers en andere STAMPPOT-recepten. Het stamppot-receptenboekje is in samenwerking met De Vrienden van het Platteland uitgegeven.

Stamppotboekje is te bestellen vi www.snertenstamppotevenementen.nl

Einde bericht.