Gemeente Enschede

12 februari Warme Truiendag

Zet laag die verwarming, trek aan die trui

Op vrijdag 12 februari is het weer Warme Truiendag. Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland, bedoeld om iedereen te herinneren aan de klimaatafspraken van Kyoto. De Gemeente Enschede en veel basisscholen in Enschede zetten die dag de verwarming met een aantal graden omlaag. Het resultaat van zo'n graadje lager is, dat er maar liefst 7% energie bespaard wordt per graad. Goed voor de stookkosten en de energiebesparing dus. De Marcellinusschool wordt vrijdagochtend door wethouder Jelmer van der Zee verrast met warme chocolademelk.

Doe ook mee: op je werk, thuis en op school
Iedereen kan heel makkelijk meedoen met Warme Truiendag. Het enige dat je hoeft te doen, is de verwarming op vrijdag 12 februari een graadje lager te zetten. En dat kan overal: thuis, op het werk en op school. Veel Enschedese scholen die deelnemen aan de
zonnepanelen-spaarcampagne Doe groen Dat scheelt.haken aan bij Warme Truiendag. Naast de Marcellinus in Boekelo zetten ondermeer ook de Bonifatiusschool, de Liduinaschool en OBS Park Stokhorst de verwarming laag.

Wie heeft de mooiste trui?
Omdat bij de gemeente Enschede duurzaamheid hoog in het vaandel staat, doen natuurlijk ook ambtenaren mee met Warme Truiendag. In het Stadskantoor, het Stadhuis en de Noordmolen gaat de verwarming vrijdag 2 graden lager en iedereen is opgeroepen om in zijn of haar mooiste trui op het werk te verschijnen. De gemeente Enschede bespaart hiermee 14% aan stookkosten. Een fotograaf komt op deze dag bij de ambtenaren op bezoek om met de camera vast te leggen welke gemeentelijke afdeling de mooiste en de meeste truien heeft aangetrokken. Natuurlijk kan iedereen zo'n warm idee lanceren op zijn eigen werk; dus hopelijk zetten vele Enschedese bedrijven de verwarming omlaag op die dag.

Initiatief
Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland. In 2005 trad de Kyoto-overeenkomst in werking op 16 februari. Met het Kyoto protocol wil men de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd verminderen. Warme Truiendag herinnert iedereen aan de afspraken die toen gemaakt zijn; ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Op de speciale website van Warme Truiendag staan voor iedereen vele leuke tips en ideeën voor ludieke acties. Zo kun je bij `What's hot?' modeadviezen krijgen voor de trui die het beste bij je past en krijg je kippenvel bij het horen van het Nationale Warme Truiendag-lied.

Dus kijk snel op www.warmetruiendag.nl en doe mee!

Geplaatst: 10 februari 2010.

10 februari 2010