Vrije Universiteit Amsterdam

3D en Subtractie MRI in MS


* Startdatum: 12-02-2010


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: 3D en Subtractie MRI in MS


* Spreker: B. Moraal


* Promotor: prof.dr. F. Barkhof prof.dr. C.H. Polman


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Bastiaan Moraal concludeert dat het afzonderlijk gebruik van moderne MRI- en beeldbewerkingtechnieken resulteert in een verhoogde detectie van Multiple scleroseafwijkingen, maar dat een combinatie van beide technieken (3D-Subtractie) het meest veelbelovende resultaat laat zien.

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij patiënten afwijkingen ontwikkelen in het brein en ruggenmerg. Deze afwijkingen kunnen in kaart gebracht worden door middel van MRI. Deze techniek wordt enerzijds gebruikt om de diagnose MS te stellen en anderzijds om in het vervolg van de ziekte de effectiviteit van een behandeling te evalueren.

Moraal beschrijft in zijn proefschrift moderne MRI- (3D) en beeldbewerkingtechnieken (subtractie) om de detectie van MS-afwijkingen in het brein te verbeteren, waarbij de nieuwe methoden vergeleken werden met conventionele (2D) methoden.

Moraal concludeert ook dat subtractie MRI-methoden beter in staat zijn om een behandelingseffect (remming van de toename van MS-afwijkingen in het brein) te detecteren, dan conventionele MRI-methoden. Dit is een zeer interessante bevinding, aangezien dit kan leiden tot een vermindering van het aantal patiënten en het aantal MRI-scans dat nodig is voor de beoordeling van de effectiviteit van nieuwe medicijnen tegen MS.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam