Vrije Universiteit Amsterdam

Beeldvorming van Alzheimerpathologie


* Startdatum: 12-02-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Beeldvorming van Alzheimerpathologie


* Spreker: N. Tolboom


* Promotor: prof.dr. Ph. Scheltens prof.dr. A.A. Lammertsma


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Uit het onderzoek van Nelleke Tolboom blijkt dat de radioactieve stof PIB het meest geschikt is als hulpmiddel bij de diagnostiek van de ziekte van Alzheimer en dat FDDNP de ernst van de ziekte zou kunnen weerspiegelen.

De ziekte van Alzheimer kenmerkt zich door opeenhopingen in de hersenen van het eiwit amyloid-b en van neurofibrillaire tangles, kluwens van vezels bestaande uit het tau-eiwit. Deze stapeling van eiwitten vindt al plaats jaren voordat mensen geheugenklachten ontwikkelen. Tot nu toe konden de mate van stapeling van amyloid-b en neurofibrillaire tangles in de hersenen alleen na het overlijden van een patiënt worden onderzocht. Recent zijn echter stoffen ontwikkeld die gevoelig zijn voor de eiwitophopingen en gebruikt kunnen worden bij een zogenaamde Positron Emissie Tomografie (PET) scan. Het al tijdens het leven kwantificeren van de kenmerkende Alzheimerpathologie zou meer inzicht kunnen geven in het ontstaan en verloop van de stapeling. Daarnaast zou het kunnen dienen als hulpmiddel bij het stellen van de diagnose. Dit kan bijdragen aan het eerder vaststellen van de ziekte van Alzheimer, in de fase dat mensen alleen nog milde geheugenklachten hebben.

Het proefschrift van Tolboom is het eerste in Nederland op dit gebied en geeft een beschrijving van het onderzoek naar het afbeelden en meten van eiwitophopingen in de hersenen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer, patiënten met milde geheugenstoornissen en gezonde proefpersonen, uitgevoerd met behulp van een PET scan. PET is een beeldvormende techniek die het mogelijk maakt om stofwisselingprocessen in het lichaam zichtbaar te maken met behulp van een zeer kleine (tracer) hoeveelheid radioactieve stof. De recent ontwikkelde stoffen, gevoelig voor de eiwitophopingen en gebruikt in Tolbooms proefschrift, zijn PIB en FDDNP. Het hoofddoel van haar onderzoek was het verkrijgen van meer inzicht in de overeenkomsten en verschillen van deze twee stoffen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam