Gemeente De Bilt


Diverse partijen ondertekenen convenant duurzaam bouwen in de gemeente De Bilt

(Gezamenlijk persbericht)

De provincie Utrecht, Woonstichting SSW, BNA afdeling centrum, Bouwend Nederland, afdeling Amersfoort, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente De Bilt hebben op woensdag 10 februari het convenant Duurzaam Bouwen (DuBo) ondertekend. Dit convenant is een geactualiseerde versie van de eerder afgesloten samenwerkingovereenkomst uit 2006. In het convenant staat welke ambities de deelnemende partijen hebben en hoe zij deze ambities willen realiseren. Voor de periode van 2010-2014 leggen de convenantpartijen de uitvoering vast in een uitwerkingsprogramma.

Voorafgaand aan de ondertekening werd het belang van duurzaam bouwen nog eens benadrukt door de deelnemende partijen. De heer De Jong, gedeputeerde wonen, milieu en duurzaamheid van de provincie Utrecht, wees onder andere op Energiek Utrecht, een impuls van de provincie Utrecht voor energiebesparing in bedrijfspanden en woningen. Inwoners en bedrijven van de provincie Utrecht krijgen een bijdrage in hun kosten voor energiebesparingsmaatregelen. Directeur van de woonstichting SSW, de heer Van Zijl, gaf vanuit het oogpunt van duurzaamheid aan onder andere de levensduur van wijken te willen verlengen. Hierbij denkt hij aan creatiever omgaan met de bestaande woningvoorraad, maar ook aan duurzaam bouwen.

De heer Beugelink, hoogheemraad van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gaf aan dat het waterschap erbij gebaat is dat de gemeente bij de toetsing van bouwplannen de duurzaamheidslijn zoveel mogelijk doortrekt voor het aspect water. Voor een groot deel van de gemeente De Bilt betekent dat onder andere het infiltreren van hemelwater. De zandige bodem biedt hier uitstekende mogelijkheden voor. Hiervoor heeft het waterschap onlangs een ander convenant ondertekend over het afkoppelen van regenwater op de Utrechtse Heuvelrug. Betrokken partijen hierbij waren onder meer de gemeente De Bilt, de provincie Utrecht en Vitens.

Bouwend Nederland Amersfoort e.o., en ook het regiokantoor in Randstad Noord, maken zich sterk om de achterban bestaande uit bouwondernemingen te informeren en enthousiast te maken voor duurzaam bouwen. Daarnaast legde de heer Overtoom, regiomanager van Bouwend Nederland de nadruk op het belang om ook particuliere woningeigenaren te stimuleren de woning beter te isoleren. Dit kan redelijk kostenneutraal, zeker in deze provincie waarin voor meer dan 25% van de kosten subsidie mogelijk is. Ook de Bond van Nederlandse Architecten levert een bijdrage door haar leden te stimuleren tot deelname aan het convenant en hen voor te lichten over duurzaam bouwen en de uitvoering daarvan. Wethouder Ditewig is verheugd met het initiatief: "De eerste voorwaarden voor duurzaam bouwen zijn afhankelijk van de beslissingen die de overheid en organisaties nemen. Maar ook bewoners vervullen een belangrijke rol om optimaal de mogelijkheden van duurzaamheid in hun huis te benutten. Als gemeente hebben wij ons daar bij het vorige convenant voor ingespannen en wij zijn blij dat de hier aanwezige partijen daar samen met ons een vervolg en een nieuwe impuls aan willen geven."

Bijlage foto: v.l.n.r:

- mr. J.W.J. Overtoom, regiomanager regio Randstad Noord Bouwend Nederland
- drs. A.J. Ditewig, wethouder van de gemeente De Bilt o.a. van duurzaamheid en milieu
- G.P. Beugelink, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
- drs. W. de Jong, gedeputeerde wonen, milieu en duurzaamheid van de provincie Utrecht
- drs. A.C.A.M. van Zijl, directeur-bestuurder Woonstichting SSW
- ir. J.B.T. Kreijne, architect, BNA afdeling centrum

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de communicatieadviseur, Linda van den Noort, tel (030) 228 95 00.

11 februari 2010