Gemeente Nijmegen

Iedereen doet aan politiek!

12/02/2010

Met de gemeenteraadsverkiezing in aantocht - op 3 maart - organiseert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de tentoonstelling `Iedereen doet aan politiek. 100 jaar gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen'. Bezoekers kunnen genieten van historische foto's, affiches, foldermateriaal en ander drukwerk.

De tentoonstelling werpt licht op verkiezingspropaganda van nog bestaande partijen, hun voorlopers, en op al lang niet meer bestaande partijen. Zo is er een foto van een verkiezingsoptocht in de St. Dorpsstraat anno 1902, en zijn er afbeeldingen van partijcoryfeeën van weleer. Drukwerk herinnert aan de jaren1950 waarin burgers opgeroepen worden toch vooral politiek actief te zijn.

Menig Nijmegenaar zal ook nog het grote bord op de grote Markt herkennen, waarop de verkiezingsuitslagen werden bijgehouden. Maar ook de gang naar de stembus, de administratieve afwikkeling (waarbij het tellen van de stemmen soms tot hilarische taferelen leidde), en het volgen van de uitslagen door de bevolking. Het materiaal voor de expositie is afkomstig uit diverse archieven en collecties van het Regionaal Archief Nijmegen en het Katholiek Documentatie Centrum (Radboud Universiteit Nijmegen).

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een initiatief van de gemeente Nijmegen.

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: 16 februari tot en met 28 maart 2010.

Adres: Mariënburg 26 Nijmegen, telefoon 024-329 3699 Open: dinsdag t/m vrijdag: 11.00 tot 17.00 uur Toegang: gratis
Informatie: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl