Gemeente Oisterwijk

Situatie sneeuw- en gladheidbestrijding in de gemeente Oisterwijk

De afgelopen weken is in de media veel aandacht besteed aan het tekort aan strooizout in Nederland en de ons omringende landen. Ook in de gemeente Oisterwijk is er een tekort aan strooizout. Hieronder staat informatie over hoe de gemeente Oisterwijk omgaat met de situatie.

Bestrijding sneeuw en gladheid

De gemeente heeft tot taak gladheid zoveel mogelijk te voorkomen, danwel te beperken. Daartoe zijn gladheidbestrijdingsroutes opgesteld. Aan de hand daarvan wordt geprobeerd de belangrijkste wegen bij opkomende gladheid en sneeuwval berijdbaar en begaanbaar te houden. Vanwege het tekort aan strooizout is het noodzakelijk om de strooiroutes drastisch in te korten. Dat wil zeggen dat alleen op routes welke van belang zijn voor nooddiensten en de streekbus nog gestrooid wordt met een mengsel van zout en zand.

In tweede instantie worden de hoofdwegen en fietspaden eventueel behandeld met zand. Nadeel van zand strooien is de vervuiling van de kolken en de riolering. Zand is met name nuttig voor het opruwen van de weg bij sneeuwval. Met het strooien van zand wordt dan ook terughoudend omgesprongen.

Zout voorraad

Rond 22 februari verwacht de gemeente weer een aanvulling van het strooizout te krijgen. Als het niet meer gaat sneeuwen is de verwachting dat met de huidige voorraad het aangepaste strooiprogramma uitgevoerd kan worden. De gemeente is dus sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.