BOVAG

Kwart Nederlandse huishoudens heeft winterbanden onder auto

12 februari 2010

Al meer dan één miljoen winterbanden verkocht dit seizoen

Van de Nederlandse huishoudens heeft 26 procent winterbanden onder de auto waarmee het meeste gereden wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG. De sneeuwval en aanhoudende gladheid leidden de afgelopen maanden tot een run op winterbanden. Een schatting van Vereniging VACO geeft aan dat er dit seizoen al meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht zijn.

Daarmee is seizoen 2009/2010 koploper op het gebied van winterbandenverkoop. In 2004/2005 werden 350.000 winterbanden verkocht, twee jaar later (2006/2007), toen de wetgeving in Duitsland wijzigde, 800.000 en vorig seizoen gingen er 700.000 winterbanden over de toonbank. `Consumenten zien winterbanden dan ook niet meer als een luxeproduct, maar als een noodzakelijke voorziening om de veiligheid op de weg tijdens winterse omstandigheden te garanderen,' aldus Edwin Brinksma van Vereniging VACO.

Onderzoek
BOVAG liet onderzoeksbureau Multiscope een representatieve groep huishoudens* ondervragen over het gebruik van winterbanden. Hieruit is gebleken dat van de 342 respondenten, allen huishoudens met minimaal één auto, 26 procent de auto die het meest gebruikt wordt, heeft uitgerust met winterbanden. Ruim 40 procent van de leaseauto's en 20 procent van de auto's in privébezit staat op winterbanden. Auto's die voorzien zijn van winterbanden zijn gemiddeld jonger (5,5 jaar) dan auto's zonder (8,3 jaar). De aanschaf van de winterbanden deed 46 procent bij een autobedrijf (merkdealer of onafhankelijk autobedrijf), 23 procent bij de fastfitter of bandenbedrijf, 4 procent via een webwinkel en 14 procent via een ander kanaal.

Veilig
Niet alleen bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijzel zijn winterbanden in het voordeel ten opzichte van zomerbanden. Door het speciale profiel en rubbersamenstelling hebben winterbanden al meer grip op het wegdek bij temperaturen onder zeven graden Celsius. Toch vindt 40 procent van de respondenten winterbanden in Nederland niet nodig door de zachte winters. Een verplichting vanuit de overheid voor het rijden op winterbanden vindt 64 procent van de respondenten niet nodig, tegen 20 procent die dat wel ziet zitten.


* Multiscope ondervroeg 400 huishoudens, waarvan 342 in het bezit waren van één of meer auto's en de vragen over winterbanden hebben beantwoord.
Een volledig overzicht met wet- en regelgeving omtrent het gebruik van winterbanden in Europa is te vinden op de website van Vereniging VACO: www.vaco.nl of www.bandenwisselweken.nl

BOVAG is de brancheorganisatie van personenauto- en truckdealers, algemene auto-, tweewieler-, caravan-, aanhangwagen-, motorenrevisie-, autoverhuur- en autowasbedrijven, verkeersopleidingen en tankstations. BOVAG behartigt de belangen van ruim 11.000 ondernemers die een gezamenlijke omzet hebben van circa 50 miljard euro en werk bieden aan ruim 85.000 mensen.

Vereniging VACO is de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche. De vereniging behartigt de belangen van honderden banden- en wielenbedrijven uit de gehele bedrijfskolom en kent een gemiddelde organisatiegraad van maar liefst 90 procent. VACO-leden zijn actief in alle sectoren van de branche: producenten, handel, landbouwbanden, industriebanden, wielen, bandenservice, inzameling, vernieuwing en verwerking.