Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.07 - Persgesprek 9 februari

Onderwerpen
THEMA: Terugblik collegeprogramma 2006-2010

1. Rapportage rekenkamer externe inhuur

2. Verordening minimabeleid

3. Evaluatie inzet actie kredietcrisis

De onderwerpen 1,2 en 3 staan op de agenda van de ronde tafel gesprekken op 11 februari 2010 vanaf 19:30 uur in de Raadzaal en commissiekamer van het gemeentehuis. Door in gesprek te gaan met inwoners, verenigingen en organisaties én eventueel met de portefeuillehouder vormen raadsleden zich een beeld van de onderwerpen. Het stellen van vragen en inventariseren van informatie staat centraal. Tijdens de ronde tafel worden nog geen besluiten genomen. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 25 februari aanstaande.

Thema: Terugblik collegeprogramma 2006-2010
Een kleine vier jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zit de collegeperiode er bijna op. Hét moment om te kijken naar de behaalde resultaten en het beleid te evalueren. Het college van B&W benut dit moment daarvoor met `Bijzonder Boskoop, Collegeprogramma 2006-2010, De terugblik'. Hierin presenteert het college overzichtelijk de geboekte resultaten op de tien programma's. Er is per programma beschreven wat is bereikt van de sfeerbeelden die in 2006 zijn geschetst en in hoeverre de geplande activiteiten zijn afgerond. Daarnaast geeft elk collegelid een persoonlijke terugblik vanuit zijn of haar portefeuille van de afgelopen periode.

Veel van de geplande activiteiten uit het collegeprogramma zijn uitgevoerd of in een vergevorderd stadium. Enkele activiteiten zijn nog niet van start en moeten door het volgende college worden opgepakt. Ook is een groot aantal onvoorziene activiteiten gestart of tot voltooiing gebracht. Naast de uitvoering van activiteiten uit het collegeprogramma is de gemeente voor een groot deel belast met de uitvoering van taken vanuit de rijksoverheid. Ook deze activiteiten zijn de afgelopen vier jaar goed uitgevoerd.

Rapportage rekenkamer externe inhuur
De Rekenkamer Boskoop heeft onderzoek gedaan naar de inhuur van externen door de gemeente Boskoop in de periode 2007-2008. Uit dit onderzoek blijkt dat het beleid van de gemeente voor de inhuur van externen rechtmatig en doelmatig is. De Rekenkamer geeft als aanbeveling om betere afspraken te maken over de informatievoorziening over inhuur aan de raad.
Het college van B&W onderschrijft de conclusies uit het onderzoek op hoofdlijnen en geeft aan dat de aanbevelingen inmiddels zijn opgevolgd."

Verordening minimabeleid
In Boskoop moet iedereen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarom heeft de raad besloten (2 juli 2009) minima te ondersteunen bij actieve deelname in de maatschappij. De doelgroepen voor ondersteuning zijn uitgebreid. Ook personen van 18 jaar en ouder worden ondersteund. Daarnaast worden er computers verstrekt aan gezinnen met kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de aanpassing van de verordening minimabeleid op deze verruiming.

Evaluatie inzet actie kredietcrisis
De gevolgen van de kredietcrisis raken zowel ondernemers als ontslagen werknemers/werkzoekenden. De gemeente heeft voor beide groepen actie ondernomen om de gevolgen van de crisis te beperken. Ondernemers zijn geïnformeerd over de mogelijkheden voor financiële ondersteuning door de gemeente (volgens regeling Bbz 2004 en ioaz).

Geen uitkering maar een baan!
De gemeente heeft participatiebanen ingezet om het aantal uitkeringen (WWB) als gevolg van de crisis te beperken (raadsbesluit 28 mei 2009). In 2009 zijn twaalf klanten aangemeld voor een participatiebaan, waarvan er uiteindelijk negen zijn gestart. Van deze negen klanten zijn er zeven doorgestroomd naar regulier werk. Eén klant krijgt nog gedeeltelijk een uitkering, één klant is ontslagen in de proeftijd. In totaal werden er in 2009 126 uitkeringen verstrekt.

De inzet van participatiebanen heeft in 2009 geleid tot de besparing van bijna acht WWB-uitkeringen (ca.100.000 euro). Met de inzet van participatiebanen heeft de gemeente een belangrijk instrument om het aantal uitkeringen omlaag te krijgen en mensen te re-integreren. De raad wordt gevraagd de inzet van participatiebanen voort te zetten.