NEN


Minister van der Hoeven neemt richtlijn Waterstoftankstations in ontvangst

donderdag 11 februari 2010, 10:08

Op 10 februari overhandigde NEN directeur Jan Wesseldijk het eerste exemplaar van de richtlijn voor Waterstoftankstations aan de minister van Economische zaken - Maria van der Hoeven. Het ontwerp van de praktijkrichtlijn, NPR 8099:2010, bevat praktische maatregelen voor het veilig opslaan en tanken van waterstof voor voertuigen.

Op het eerste congres van WaterstofNet zijn vele ontwikkelingen voor duurzame waterstof en early market toepassingen gepresenteerd. WaterstofNet coördineert het Interreg IV project 'Waterstofregio Vlaanderen-Zuid-Nederland', dat waterstoftoepassingen als kennisintensieve regio ontwikkelt. De nieuwe praktijkrichtlijn sluit hier goed bij aan en geeft het rijden op waterstof een extra impuls.

Waterstoftankstations in opmars
Multibrandstoftankstations worden in de toekomst steeds belangrijker. Als de ene brandstof te duur wordt of op raakt, wil de automobilist zonder problemen verder kunnen rijden. Hybride technologie biedt al mogelijkheden voor maximale efficiëntie en flexibiliteit. Voor elektrisch rijden kan waterstof als 'range extender' een oplossing bieden. Een auto met een brandstofcel met waterstof kan zonder verbrandingsmotor aangedreven worden.

Daarnaast kan waterstof gemengd met aardgas nu ook al worden gebruikt in gasmotoren. "Hierdoor wordt de verbranding veel schoner en kan er een duurzaamheidsslag worden gemaakt", aldus werkgroepvoorzitter Michiel Jak van Squarewise strategie adviesbureau. In België bouwde men al enige tijd geleden een waterstoftankstation aan de snelweg; in Nederland opent binnenkort een waterstoftankstation in Arnhem.

Normalisatie als teamwerk
De richtlijn Waterstoftankstations is een handzame toereiking voor producenten, bouwers, exploitanten en vergunningverleners voor het toepassen van waterstof voor voer- en vaartuigen. In het team werkten experts van alle doelgroepen mee, waaronder industriële gasproducenten en distributeurs zoals Air Products, BK-Gas, Linde Gas en Shell, engineering consultants zoals Ballast-Nedam, Bouwcoach en TCPM, certificatie-instellingen Kema en Kiwa en GVB, gemeenten, brandweer, BOVAG, NIFV, RIVM, TNO en WaterstofNet. Het project is uitgevoerd met steun van Agentschap NL en VROM.

Meer informatie
Commentaar ter verbetering kan tot 1 mei worden ingestuurd. Voor informatie over de (inter)nationale normalisatie ontwikkelingen op gebied van Waterstof- en brandstofceltechnologie kunt u contact opnemen met Marjan Wesselingh, NEN-Energiewinning, telefoon (015) 2 690 320 of e-mail energy@nen.nl