NEN


Verordening Italiaans registratiesysteem medische hulpmiddelen van kracht

donderdag 11 februari 2010, 13:15

Zaterdag 6 februari 2010 wordt een verordening uit december 2009 van kracht die de vereisten voor registratie van medische hulpmiddelen in Italië herziet. Volgens het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid herziet de verordening de huidige vereisten voor registratie zelfs volledig.

Eerder bleek al dat het huidige systeem niet transparant genoeg is voor fabrikanten buiten Italië. Deze ondoorzichtigheid heeft geleid tot klachten bij de Europese Commissie, omdat het inbreuk zou maken op het vrije handelsverkeer. Een onderzoek door de Europese Commissie heeft op zijn beurt geleid tot een inbreukprocedure en een heroverweging van de registratie-eisen. De hoeveelheid informatie noodzakelijk voor registratie van medische hulpmiddelen wordt nu verlaagd voor medische hulpmiddelen in alle klassen. Klasse I medische hulmiddelen en behandelingspakketten hoeven niet meer geregistreerd te worden wanneer de fabrikant niet gevestigd is in Italië. De Europese Commissie zal nu moeten bekijken of zij de aanpassingen aan de registratie-eisen voldoende vindt om de inbreukprocedure stop te zetten.

Naast de nieuwe verordening heeft het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid een tweetalige versie van de nationale lijst met coderingen voor medische hulpmiddelen gepubliceerd, de Classificazione Nazionale Dispositivi Medici (NCD). Doel van het document is het vergemakkelijken van de registratie van medische hulpmiddelen in de Italiaanse database door fabrikanten buiten Italië.

Nieuwe datum
De datum waarop fabrikanten verplicht worden het nieuwe registratiesysteem te hanteren is opnieuw verschoven. De datum bleek eerder verschoven van 31 december 2009 naar 31 maart 2010, in afwachting van de publicatie van de nieuwe verordening. Nu deze is gepubliceerd, is de datum opnieuw verschoven en vastgesteld op 5 mei 2010. Deze datum geldt voor alle medische hulpmiddelen die op de markt zijn sinds 1 mei 2007. Alle nieuwe medische hulpmiddelen die op de markt worden gezet moeten echter voldoen aan de registratie-eisen per 6 februari 2010.

Meer informatie
NEN Medische technologie publiceerde tweemaal eerder een artikel over het Italiaanse registratiesysteem: Complex registratiesysteem medische hulpmiddelen Italië en Europese Commissie dwingt Italië registratie-eisen te heroverwegen.

Meer informatie kunt u krijgen via het Adviespunt NEN-Medische Technologie, telefoon (015) 2690 250 of e-mail advies.medisch@nen.nl