NEN


NEN 2580: oppervlakten eenduidig en objectief te meten

vrijdag 12 februari 2010, 10:08

Maandag 8 februari was in het tv-programma Radar van de Tros te zien dat oppervlakten van huizen op verschillende wijzen wordt gemeten. Hierdoor worden huizen geregeld met een grotere oppervlakte verkocht dan deze in werkelijkheid omvatten. Kopers voelen zich dan terecht bedrogen.

In Radar werd een aantal keer NEN 2580 genoemd. Een richtlijn om de oppervlakten van onroerende zaken eenduidig en objectief te meten!

NEN 2580 'Oppervlakten en inhouden van gebouwen - Termen, definities en bepalingsmethoden' geeft aan hoe je te werk moet gaan. Valt een gemeenschappelijk trappenhuis nu wel of niet onder de oppervlakte van een gebruiksruimte? En dat tussenmuurtje en de ruimte onder de trap? De ene makelaar rekent het wel mee en de ander weer niet. Onduidelijkheid alom. Maar met NEN 2580 weet je waar je aan toe bent.

Meetinstructie bij NEN 2580
In aansluiting op NEN 2580 bestaat een meetinstructie, opgesteld door een groot aantal brancheorganisaties vanuit de makelaars - en taxateurswereld, waaronder de NVM en de VBO. Deze meetinstructie is een aanvulling op de norm en geeft praktische tips. Als iedere makelaar NEN 2580 en de meetinstructie zou gebruiken, wordt de gebruiksoppervlakte van een woning eenduidig vastgesteld. Of je nu makelaar A of B inschakelt, als koper en verkoper kom je nooit bedrogen uit.

Cursussen over toepassing NEN 2580
NEN geeft ook cursussen over NEN 2580. De norm wordt toegelicht en aan de hand van cases wordt geoefend met de theorie. Cursisten kunnen hun praktijkervaring delen met de docent en medecursisten wat veel onduidelijkheid de wereld uit helpt.

Meer informatie
Voor meer informatie over NEN 2580 kunt u contact opnemen met Ron van der Aa, telefoon (015) 2 690 283, e-mail bouw@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2580:2007 nl (Norm) Cursus NEN 2580: bepalen van oppervlakten en inhouden van gebouwen (Cursus) Cursus NEN 2580 verdieping: bepalen van oppervlakten en inhouden van gebouwen (Cursus) NEN Bouwmail (Publicatie)