De Bomenstichting


Persbericht

Verzenddatum: 11 februari 2010

Feestelijke aandacht voor monumentale bomen

De Bomenstichting nodigt je uit om het feest mee te vieren en met onze activiteiten dit jaar extra van bomen te genieten. De stichting viert haar 40e verjaardag en heeft 2010 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Monumentale Boom'. Monumentale bomen zijn door de Bomenstichting op de kaart gezet, nu de toekomstige monumentale bomen nog!

Wat is er te doen
Er zijn diverse jubileumactiviteiten, waaronder een fotowedstrijd, bomenactiviteiten in diverse parken, een congres over bomenbeleid en we presenteren een prachtig boek over bijzondere bomen in Nederland. Met de fotowedstrijd nodigen we mensen uit om hun eigen monumentale boom vast te leggen in vier seizoenen. Dat mag die kolossale eik zijn waar niemand omheen kan, maar ook je eigen veelbelovende jonge boom die op weg is naar een monumentale toekomst. Het mogen ook vier verschillende bomen zijn, die duidelijk de vier seizoenen laten zien. Het complete jubileumoverzicht is te vinden op www.bomenstichting.nl.

Bomen - waarvoor
We koppelen onze herinneringen aan bomen, gebruiken bomen als markering, koesteren bomen vanwege hun schoonheid, spelen in bomen. Hoewel mensen beslist ook last van bomen kunnen hebben, moeten we er toch niet aan denken dat ze er niet zouden zijn. Voor steeds meer mensen zijn bomen 'de natuur onder handbereik': je kunt de seizoenen in een stad vooral aan de bomen aflezen. De oude, monumentale bomen leveren met hun talrijke 'inwonende' planten en dieren een substantiële bijdrage aan de biodiversiteit, het thema van 2010 van de Verenigde Naties.

Meedoen met ons
Voor iedereen is er iets met bomen te beleven. Misschien heb je daar de stichting helemaal niet voor nodig. Maar wist je dat de Bomenstichting ook zorgt voor een beter bomenbeleid in gemeenten, dat ze bijna 200 vrijwilligers ondersteunt die overal in het land bomenzaken behartigen, dat honderden bedreigde bomen zijn behouden dankzij de stichting, dat we vele mensen op weg hebben geholpen om de mooiste bomen te vinden en dat we al 40 jaar allerlei leuke en nuttige informatie over bomen verspreiden? Daar gaan we dan ook zeker mee door en liefst met zoveel mogelijk mensen. Een monumentale boom is ooit klein begonnen. Een belangrijk criterium voor een monumentale boom is: ouder dan 80 jaar. Geef ons je steun en word donateur, zodat de Bomenstichting krachtig op weg gaat naar de tachtig!

Meedoen met onze fotowedstrijd
De fotowedstrijd staat open voor iedereen. De foto's moeten door jezelf gemaakt zijn tussen 1 januari 2010 en 15 januari 2011. Vanaf 1 september kunnen foto's via de website geüpload worden. De tien beste series foto's krijgen een plaats op de website van de Bomenstichting en worden tentoongesteld op een nog nader te bepalen locatie. De winnaars krijgen elk een pagina in het voorjaarsnummer 2011 van Bomennieuws.
De jury bestaat uit Werry Crone (fotograaf van het Dagblad Trouw), Henkjan Kievit (voorzitter van de International Federation of Wildlife Photographers en regiodirecteur Zuid van Staatsbosbeheer) en Frank Naber (directeur Bomenstichting).
Zie voor de complete voorwaarden www.bomenstichting.nl.