Senternovem

12-02-2010 | Nedstack bouwt grootste waterstofelektriciteitscentrale ter wereld

NedStack Fuel Cell Technology gaat in de haven van Antwerpen de grootste waterstofelektriciteitscentrale ter wereld bouwen. In opdracht van chemieconcern Solvin bouwt het Nederlandse bedrijf een centrale met een elektrisch vermogen van 1 megawatt. Met de bouw van de installatie is 4,5 miljoen euro gemoeid. Eerder bouwde NedStack met een EOS Demo-subsidie een eerste, kleinere centrale in Delfzijl: deze opschaling getuigt van een sterke ontwikkeling.

Bij Solvin, een joint venture van Solvay en BASF, komt waterstof vrij als restproduct uit elektrolyse voor vinylproductie. In de centrale, gebouwd met de door NedStack ontwikkelde PEM-brandstofceltechniek (Proton Exchange Membrane), wordt het waterstof omgezet in elektriciteit, warmte en waterdamp. Efficiënt, schoon en stil - en in te zetten voor een optimaal gesloten kringloop van energie. NedStack mikt op een piekcapaciteit van 1,7 megawatt, maar in de praktijk zal de gemiddelde productie 1 megawatt bedragen. Ter vergelijking: de centrale die NedStack in 2007 voor Akzo Nobel bouwde heeft een gemiddeld vermogen van 50 kilowatt. De nieuwe centrale wordt dus liefst twintig keer groter.

Kansen voor morgen
Zowel Europa als de Nederlandse en Vlaamse overheid subsidiëren de bouw van de centrale, die onderdeel is van het InterReg-project Waterstofregio Vlaanderen - Zuid-Nederland. Dit Europese project wordt door het projectbureau WaterstofNet geleid en heeft als doel waterstoftoepassingen in deze regio te ontwikkelen. De bouw van de brandstofcelcentrale past dan ook goed in de Vlaams-Nederlandse ambitie, vindt minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Op 10 februari was zij in Eindhoven bij het congres `Met concrete acties naar een duurzame waterstofregio. Een Vlaams-Zuid-Nederlands initiatief', waar het Actieplan voor de waterstofregio werd gelanceerd. Van der Hoeven: 'Nederland is een grote producent van waterstof voor onze chemische sector. Het wordt op grote schaal toegepast door olieraffinaderijen. Maar hier gaat het om waterstof als energiedrager. En die verandering, die energietransitie, daar liggen voor Nederland en Vlaanderen de kansen voor morgen.'

Enorme stap
Ook volgens Frank Denys, adviseur bij Agentschap NL, biedt de primeur van NedStack mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. 'De centrale in Antwerpen is een enorme stap vooruit. De installatie van Akzo Nobel in Delfzijl was het resultaat van vele jaren onderzoek door NedStack en ECN. Inmiddels heeft die centrale meer dan 13.000 bedrijfsuren gemaakt en een schat aan gegevens opgeleverd. Dat nú al gewerkt wordt aan een centrale die twintig keer zoveel vermogen krijgt, zegt veel over de heersende ambitie.' De in Antwerpen toe te passen brandstofcelmodules zullen eerst getest worden in de installatie in Delfzijl, die behalve als productie-eenheid ook als proeftuin fungeert.

Winstgevend
Volgens Denys steekt Solvin zijn nek uit door vol overtuiging voor elektriciteit uit waterstof te kiezen. 'Deze miljoeneninvestering versnelt de ontwikkeling enorm en is een mooie opstap naar meer en vooral grootschaliger projecten. Het laat zien dat brandstofcellen niet alleen in auto's of boten toepasbaar zijn, maar dat er ook slimme toepassingen zijn in de chemische industrie of bij energiecentrales. Dit project is het bewijs van de enorme potentie die de brandstofceltechnologie heeft en van de enorme stappen die zijn gemaakt; het is het resultaat van gericht onderzoek en goede demonstratieprojecten. Ik weet zeker dat dit project veel mensen zal verrassen.'
Wijzigingsdatum | 12-02-2010