Rechtbank Utrecht


Elftal vv Gestel terecht uit competitie gezet

12 februari - De KNVB hoeft het A1-elftal van voetbalvereniging Gestel niet tot de competitie toe te laten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door de voetbalclub.

De vereniging was het onder meer niet eens met de straf die door Tuchtcommissie en Commissie van Beroep was opgelegd na een incident op 10 oktober 2009. Tijdens een wedstrijd tegen Wilhelmina Boys werd een speler van die club door meerdere spelers van vv Gestel achter nagezeten en terwijl hij op de grond lag gedurende enige tijd getrapt en geslagen. De speler van de Wilhelmina Boys moest naar het ziekenhuis, waar hij één nacht ter observatie is gebleven. De politie heeft het complete A-1 elftal van de Voetbalvereniging Gestel en haar twee begeleiders meegenomen naar het politiebureau. De A-1 spelers zijn daar vervolgens tussen de drie á vijf dagen vastgehouden.

Volgens de rechter wijkt de oplegde straf af van het normaal door de KNVB gehanteerde beleid, dat voorschrijft dat een elftal pas bij recidive definitief uit de competitie wordt genomen. De KNVB mag wel afwijken van dat beleid, maar die beslissingen moeten goed gemotiveerd worden. Ook dat is volgens de rechter onvoldoende gebeurd.

De rechter liet de opgelegde straf echter in stand. Volgens de rechter was de collectieve vechtpartij die in oktober plaatsvond zo ernstig dat dit de door de Tuchtcommissie en de Commissie van Beroep opgelegde straf rechtvaardigt. Meerdere spelers (zo'n 5 á 6) van de Voetbalvereniging Gestel hebben de speler van de Wilhelmina Boys achtervolgd en hebben hem vervolgens, terwijl hij op de grond lag en geen kant meer uit kon, gedurende een tijdje getrapt en geslagen. De spelers en begeleiders van het A-1 elftal hebben bovendien niet voortvarend meegewerkt aan het achterhalen van de personen die bij de vechtpartij waren betrokken en elkaar in bescherming hebben genomen. Deze feiten maken het, zo oordeelde de rechter, begrijpelijk dat de Tuchtcommissie en de Commissie van Beroep zijn afgeweken van het beleid.

LJ Nummer

BL3530
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 12 februari 2010 Naar boven