Siemens

Persbericht

201002.200

Den Haag, vrijdag 12 februari 2010

TNO test terugwinning fosfaat

Waterschap Zuiderzeeland en Siemens realiseren milieuvriendelijke afvalreductie bij afvalwaterzuivering

Zeewolde 12 februari 2010 - Waterschap Zuiderzeeland en Siemens Water Technologies voltooien deze maand de bouw van een milieuvriendelijke installatie voor afvalreductie. Zij komt op het terrein van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Zeewolde en werkt volgens het door Siemens ontwikkelde Cannibal principe. Dit biologische proces zorgt voor ruim tweemaal zo grote slibreductie bij afvalwaterzuivering als met conventionele methoden. Bovendien test TNO in eigen huis een door hen ontwikkeld procedé om fosfaat terug te winnen voor hergebruik.

Het besluit voor de bouw van de nieuwe installatie voor het reduceren van afval bij de afvalwaterzuivering is mede genomen naar aanleiding van het succes van de proefinstallatie in Zeewolde die ruim een jaar heeft gedraaid en een slibreductie van zon 70% realiseerde. De combinatie van het in de Verenigde Staten succesvolle Siemens Cannibal proces met de terugwinning van fosfaat door en bij TNO heeft Senter Novem doen besluiten het project te subsidiëren met een bedrag van bijna een half miljoen euro in het kader van de Innowator regeling.

De installatie die deze maand nog wordt opgestart zal naar verwachting medio dit jaar in vol bedrijf zijn. Hiermee beschikt Waterschap Zuiderzeeland dan over de eerste grootschalige Cannibal installatie in Noordwest Europa. Met een zuiveringscapaciteit van 35.000 inwonerequivalenten en een uitgroeimogelijkheid tot 50.000 inwonerequivalenten, is Waterschap Zuiderzeeland daarmee koploper bij deze innovatieve techniek.

Met 366 zuiveringen, verdeeld over 26 waterschappen, produceert Nederland jaarlijks 380.000 ton slib. Onderzoek van Siemens toont aan dat het Cannibal proces op zeker 75 zuiveringen toepasbaar is. Wat betekent dat, ten opzichte van conventionele technieken, de slibproductie met minstens 38.000 ton omlaag kan. Het verwerken van een ton slib kost circa 500 euro. De jaarlijkse besparing voor de geschikte afvalwaterzuiveringen komt volgens Siemens hiermee op 19 miljoen euro per jaar, nog afgezien van de opbrengst van het terug te winnen fosfaat.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Waterschap Zuiderzeeland, Dominique Helmer
Tel: +31 (0)320 274915
E-mail: d.helmer@zuiderzeeland.nl
Internet: klik hier

TNO, Ernestien Honning
Tel: +31 (0) 88 86 622 65
E-mail: ernestien.honning@tno.nl
Internet: klik hier

Siemens Nederland, Bernard H. Bos
Tel: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com