MBO raad

Bedrijfsleven en mbo willen af van drempelloze instroom

12-02-2010 - Jongeren die een mbo niveau 2, 3 of 4 opleiding willen volgen moeten in het bezit zijn van een afgeronde vooropleiding. VNO-NCW, MKB Nederland en de MBO Raad willen af van de drempelloze instroom in het mbo. Hiermee willen het bedrijfsleven en onderwijs een van de grootste problemen aanpakken: schooluitval. Het zonder diploma aan een vervolgopleiding beginnen blijkt een van de voornaamste oorzaken waarom jongeren zonder diploma het mbo verlaten. Studenten kunnen het niveau van de opleiding onvoldoende aan en haken af. Het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in VNO-NCW en MKB Nederland, en de MBO Raad hebben hun voorstel bekendgemaakt in een gezamenlijke brief aan de commissie Smit.

Blijvende prioriteit
Het aantal jongeren dat zonder diploma het mbo verlaat is inmiddels met de helft teruggebracht. De MBO Raad, VNO-NCW en MKB Nederland zien het terugdringen van uitval tot het absolute minimum als een blijvende prioriteit.

Het reduceren schooluitval tot het absolute minimum, betekent dat de samenwerkingspartners meer tijd kunnen steken in het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs en daarmee aan een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Ook zal het positieve effecten hebben op het rendement: meer studenten kunnen een mbo-diploma halen.

Scheiding tussen niveau 1 en 2, 3 en 4
Beroepsonderwijs en bedrijfsleven willen daarom meer aandacht voor het succesvol afleggen van de vooropleiding. VNO-NCW, MKB Nederland en de MBO Raad maken daarvoor een scheiding tussen opleidingen op niveau 1 en de 2,3, en 4. Niveau 1 blijft drempelloos toegankelijk en richt zich vooral op sociale aspecten en arbeidsmarktoriƫntatie.

Voor deze opleidingen is een intensieve samenwerking tussen vmbo en mbo essentieel. De niveaus 2,3 en 4 zijn beroepsopleidingen, met alle eisen die daaraan verbonden zijn: drievoudige kwalificering en een intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Unieke vormen van publiekprivate samenwerking
Het plan om de drempelloze instroom los te laten maken VNO-NCW, MKB Nederland, MBO Raad en AOC Raad bekend in een brief aan de commissie Smit, die in opdracht van het kabinet de heroverwegingen formuleert. In de brief pleiten de samenwerkingspartners ook voor unieke vormen van publiekprivate samenwerking die positieve gevolgen hebben voor de economische ontwikkeling op regionaal niveau.

Voorbeelden daarvan zijn de speerpuntregio's waar bedrijven en opleidingen verdergaande samenwerking zijn aangegaan in bijvoorbeeld de welness-sector, in de zorg en in de technologie. Samenwerkingsverbanden als deze zijn de toekomst van het beroepsonderwijs en dragen bij aan het behoud en verbetering van de aansluiting het mbo op de arbeidsmarkt.

Lees ook:
Gezamenlijke brief aan de commissie Smit.

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder MBO Raad: 0348-75 35 38 / 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Bron/Auteur: Webredactie