VU medisch centrum

Toelichting VUmc op onderzoek NMA:

Nederlandse Mededingingsautoriteit onderzoekt 'postcodebeleid' UMC's

12 februari 2010

De NMa is afgelopen woensdag in een aantal universitair medische centra gestart met een onderzoek naar het zogenoemde 'postcodebeleid'. Het onderzoek wordt uitgevoerd om te bekijken of de keuzevrijheid van patiënten in het geding is door dit gevoerde beleid. Ook in VUmc is een onderzoeksteam van de NMa gestart. De aanleiding voor dit onderzoek is een nieuwsbericht eind januari dat UMC Maastricht bepaalde patiënten zou weigeren op basis van hun woonplaats.

VU medisch centrum voelt zich naast het verzorgen van topreferente en topklinische zorg ook verantwoordelijk voor een goede en toegankelijke basiszorg in de regio. Om dit te kunnen garanderen, wijzen wij nieuwe patiënten van buiten onze regio met een relatief eenvoudige aandoening er op dat men beter naar het dichtstbijzijnde 'eigen' ziekenhuis kan gaan. Deze verwijzing vindt plaats om onnodige wachtlijsten te voorkomen en de academische taken goed te kunnen blijven uitvoeren.

De raad van bestuur heeft zijn volle medewerking toegezegd en wacht de uitkomsten van het onderzoek nu af.

Nederlandse Mededingingsautoriteit

De NMa houdt toezicht op de mededinging in Nederland op grond van de mededingingswet. De NMa bestrijdt kartels, bijvoorbeeld in de vorm van prijsafspraken. De NMa toetst fusies en overnames. Ook in de zorgsector speelt de NMa een rol. Zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en ziekenhuizen zijn ondernemingen. Hetzelfde geldt voor leveranciers van hulpmiddelen, geneesmiddelengroothandels en zorgverzekeraars. Op al deze aanbieders is de Mededingingswet van toepassing. Zij mogen geen afspraken maken die de concurrentie beperken en zij mogen ook geen misbruik maken van hun machtspositie.
bron: Dienst communicatie