Gemeente Vlaardingen


Project verzilverd kapitaal helpt ingeburgerden verder op weg

12 februari 2010

Na inburgeren zorgt de gemeente nu ook voor doorburgeren

De gemeente Vlaardingen is met een nieuw project gestart om mensen na een succesvol inburgeringstraject direct verder op weg te helpen naar een baan, opleiding of andere vorm van maatschappelijke participatie. Via het project verzilverd kapitaal zijn eind januari veertien Vlaardingse vrouwen begonnen met een cursusprogramma dat bijdraagt aan hun maatschappelijke ontplooiing. Dit vervolg op het inburgeren wordt doorburgeren genoemd.

Wethouder Attema met de deelnemende vrouwen
Wethouder Attema met de deelnemende vrouwen.

Gedurende zes maanden doen de deelnemers vaardigheden en kennis op die hun kansen vergroten op maatschappelijk participatie, het volgen van een beroepsopleiding of op betaald werk. Het project verzilverd kapitaal is bedoeld om de kennis en de motivatie te behouden én te vergroten die tijdens een inburgeringstraject zijn opgedaan. De Werkacademie van de gemeente organiseert de cursus samen met Sezer Consult. Het project verzilverd kapitaal is door dit bureau recentelijk ontwikkeld en wordt voor de eerste keer in Nederland uitgevoerd.

In de praktijk blijkt dat terugvallen in een isolement of passiviteit na een inburgeringsexamen soms gebeurt. Dit is vooral een risico als maatschappelijk actief worden niet door het thuisfront wordt gestimuleerd, zoals soms bij vrouwen die voor de kinderen zorgen het geval is. De beheersing van de Nederlands taal, waar zo hard voor gestudeerd is, verwatert zonder oefening in de dagelijkse praktijk. Met het project verzilverd kapitaal wil de gemeente het ontstane enthousiasme en de inzet van de inburgeraars 'verzilveren'. De onderdelen van de cursus variëren van taal- en gesprekvaardigheden en digitale basisvaardigheden tot sollicitatietrainingen en snuffelstages voor betaald werk of vrijwilligerswerk.