GroenLinks Alphen aan den Rijn

ter bevordering van een samenleving met respect voor de medemens, de natuur en het leefmilieu Grote tekst

GroenLinks motie ter bevordering van een samenleving met respect voor de medemens, de natuur en het leefmilieu

Vrijdag 12 februari 2010, 14:06u

Ten gevolge van deze motie is er beleid in ontwikkeling.

Betreft: motie inzake de bestrijding van verschillende vormen van hufterigheid, ergerlijk of nalatig gedrag ter bevordering van een samenleving met respect voor de medemens, de natuur en het leefmilieu.

De Raad in vergadering bijeen op 2 juli 2009

Aanleidingen/kennisgenomen hebbend van:


- ingekomen brief behandeld d.d. juni 2008 over hondenpoep


- onderzoeken naar ergernissen


- media-aandacht en reclamecampagnes (Sire) over hufterigheid, geweldpleging en bedreigingen

van o.a. personeel in openbare functies


- klachten van burgers over o.a. hondenpoep, weggegooid glas, blikjes

en andere rommel in openbare ruimten en kinderspeelterreinen.

Overwegingen die leiden tot voorgenomen besluit:

Handhaving kan geen puur gemeentelijke taak zijn. Handhavers zijn moeilijk

te werven. De gemeente kan niet lijdelijk toezien dat burgers gefrustreerd raken van het onvermogen om de lokale samenleving zo prettig en veilig mogelijk te maken voor alle bevolkingsgroepen. Dit heeft betrekking op de aangegeven beleidskaders waarover onvrede wordt geconstateerd en de voorbeelden die worden genoemd in de begeleidende notitie die de onvrede ten dele beschrijft met behulp van voorbeelden. Ten slotte de wens dat binnen de gehele gemeente structureel iets aan het tegengaan van ergernissen etc. wordt gedaan in plaats van incidenteel en slechts in een paar wijken experimenteel.

Lokale beleidskaders waarover onvrede wordt geuit:


- Handhaving


- Stadshygiene en milieu


- Sociale en fysieke veiligheid


- Woonomgeving


- Zelfredzaamheid en participatie

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn verzoekt het college:


1.Voorbereidingen te treffen voor een plan van aanpak ter stimulering van goed burgerschap en bestrijding van hufterigheid.. In dit plan komen tenminste de volgende onderdelen aan de orde:

0. Het bestuur van de gemeente geeft zelf het voorbeeld door o.a. hondenbeleid en uitvoeringsmaatregelen interactief en wijkgericht op te stellen, uit te voeren door de gemeente en de bevolking van Alphen.

0. Structurele permanente maatregelen ter voorkoming en bestrijding van zwerfafval en deelname aan de jaarlijkse campagnes zoals "zwerfafvalpakkers"(december) en de week van Nederland Schoon (jaarlijks in maart).

0. Afspraken maken met (horeca) ondernemers over het voorkomen van het deponeren van sigarettenpeuken. Concreet het plaatsen van peukenpalen en het ledigen daarvan.

0. Op korte termijn uitvoering geven aan de motie van GL om over te gaan tot de inzameling van kunststof afvalstoffen, en daarbij te onderzoeken of verenigingen (gelijk aan oud papier) daar bij te betrekken zijn.

0. Begeleidende acties richting primair en secundair onderwijs: informatiepakketten over zwerfproblematiek, toelichtingen verzorgen door praktijkmensen (reinigingsdienst, opsporingsambtenaar),plus eventuele incidentele inzet van leerlingen om te zetten in structurele om rommel rond scholen op te ruimen (Het principe van "de vervuiler maakt schoon" naast "de vervuiler betaalt"..

0. Bevorderen dat scholieren voor eten en drinken op school duurzame bekers en broodtrommels gebruiken.

0. Handhaving van fiets- en scooter/brommerverbod op voetgangers-gebied inclusief fysieke maatregelen die m.n. een prettig voetgangersklimaat in winkelcentra bevorderen (tegengaan gedogen).


2 .Uiterlijk september 2009 een actieplan gereed te hebben en ter kennisname voorleggen aan de Raad opdat in november 2009 gestart kan worden met de uitvoering. Suggesties zijn hiervoor te vinden in de bijgaande GL notitie.

en gaat over tot de orde van de dag.

Ondertekening:

B. J. Dekkers (GroenLinks)