UMC Utrecht


Twee onderzoekers UMC ontvangen Vici

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee vernieuwende wetenschappers van het UMC Utrecht een Vici-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 1.500.000 euro en is hiermee één van de grootste persoonsgebonden subsidies van Nederland. Met de subsidie kunnen de onderzoekers in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vici-subsidie is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

De twee Vici-subsidies:

Methoden voor diagnostische test evaluaties

Prof. dr. K.G.M. (Carl) Moons (m) 08-03-1967, Nijmegen, UMC Utrecht, Klinische Epidemiologie

Effectieve behandeling begint met een juiste diagnose. Door technologische vooruitgang stijgt het aantal diagnostische testen bijna dagelijks. Voor evaluatie van geneesmiddelen bestaat een strikt methodologisch raamwerk. Zo'n raamwerk ontbreekt vooralsnog voor de evaluatie van nieuwe diagnostiek. De onderzoekers beogen deze methodologische richtlijnen te definiëren en toetsen.

Cellulaire circuits

Prof. dr. F.C.P. (Frank) Holstege (m) 29-06-1966, Sittard, UMC Utrecht
- Fysiologische Chemie

Dit project gaat in kaart brengen welke regeleiwitten, welke genen aansturen. Duizend regeleiwitten zullen individueel uitgeschakeld worden om het effect hiervan te meten op alle genen. Het hiermee ontrafelen van regulatiecircuits zal op termijn bijdragen aan slimmer ontwerpen van geneesmiddelen.
dinsdag 2 februari 2010