FNV

12-2-2010

Stoere vrouwen winkelen op warme truiendag

Kachel laag, warme trui aan, winkeldeuren dicht. Het is warme truiendag, een dag om energie te besparen en koukleumend winkelpersoneel tegemoet te komen. Het initiatief komt van Klimaatverbond Nederland. Die hoopt iedereen over te halen een dag lang een warme trui te dragen en de verwarming lager te zetten. Iedere graad minder levert 7 procent energiebesparing op. Goed tegen de klimaatopwarming.

{Stoere%20vrouwen_tcm7-26702.jpg}

Winkeliers in Amsterdam, Utrecht en Arnhem die hun winkeldeuren dicht hebben worden in het zonnetje gezet. Een actie van StoereVrouwen, een "landelijk koopleger van jonge vrouwen die wereldverbeterend winkelen".

Goed voor winkelpersoneel "Een prima actie", vindt Margreet Pasman, adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten. Uit milieuoogpunt maar vooral ook voor het winkelpersoneel. "Dat heeft veel last van tocht en kou op de werkplek."

Open deur hopeloos achterhaald Pasman begrijpt niet dat winkeleigenaren nog steeds vasthouden aan de stelregel dat een dichte deur niet uitnodigend genoeg is. "Die lijkt me hopeloos achterhaald. Koukleumend personeel achter de kassa en in de winkel lijkt mij ook niet echt uitnodigend."

Onwerkbare situatie Bij de huidige weersomstandigheden daalt de temperatuur in winkels met de deur open al gauw tot onder de 15 graden. "Dat is een onwerkbare situatie. De conclusie is dan simpel: die deur moet dicht."

De bond kreeg tijdens een recente meldweek rondom werken in de kou veel klachten van werknemers in supermarkten en in de detailhandel.

Duurzaam aan het werk Pasman ondersteunt de gedachte achter warme truiendag: "Het pas helemaal in ons project Duurzaam aan het werk, waarmee we aandacht willen vragen voor en bijdragen aan de verduurzaming van de werkplek."