Korps Landelijke Politiediensten

Extra aandacht voor dragen autogordel

Driebergen, 12-02-2010 o In de week van 15 tot en met 21 februari 2010 zal de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten extra aandacht besteden aan het dragen van de autogordel. Deze actie vloeit voort uit de Tispol* Seatbelt Operation. In 27 Europese landen zal er de komende week extra op de gordelplicht worden gecontroleerd.

Voorin de auto wordt de gordel in 95% van de gevallen gedragen, achterin de auto is de bereidheid om de gordel te dragen wat lager: 81%. Een bekeuring voor het niet dragen van een gordel kost 90 euro. Daarom het advies: Gordel om vast en zeker.

Het dragen van een gordel reduceert het risico op letsel met 40% Wie een gordel draagt, loopt een stuk minder risico op letsel bij een ongeval: een afname van 40% door het dragen van de gordel. Wanneer dit ook nog gecombineerd wordt met een airbag wordt dat 50%. Sinds 1992 is het verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen. De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.

Alle gordels om
Autogordels moeten gedragen worden in alle voertuigen waarin ze aanwezig zijn, zoals een (vracht)auto, brommobiel en op de BMW C1. De verantwoordelijkheid ligt bij iedereen persoonlijk: de passagier zonder gordel draait zelf voor de bon op. Alleen voor overtredingen door kinderen jonger dan 12 jaar gaat de bon niet naar de overtreder, maar naar de bestuurder. Ook bezorgdiensten en koeriers moeten een autogordel dragen; alleen buschauffeurs en taxichauffeurs die passagiers vervoeren als dit geen besloten vervoer betreft, zijn vrijgesteld van de draagplicht. Heeft een gordel eenmaal zijn nut bewezen bij een aanrijding, dan moet de autogordel vervangen worden.


*Tispol is een overkoepelend orgaan van 27 Europese politiekorpsen die de verkeersveiligheid in Europa naar een hoger niveau willen brengen. De gezamenlijke acties richten zich op gordelgebruik, snelheid, alcohol en drugs, bus en trucks. Voor meer informatie www.tispol.org .