Gemeente Uithoorn

Wethouder Levenbach overhandigt eerste Waterkrant aan Rob Verlinden - Twee heren in gesprek over water

12 februari 2010
Het is donderdagmiddag: tv-tuinman Rob Verlinden en wethouder Levenbach ontmoeten elkaar in Uithoorn. Dat is niet toevallig. Want Rob Verlinden en de wethouder delen een gezamenlijk doel: schoon water moet niet door het riool.

Het is donderdagmiddag: tv-tuinman Rob Verlinden en wethouder Levenbach ontmoeten elkaar in Uithoorn. Dat is niet toevallig. Want Rob Verlinden en de wethouder delen een gezamenlijk doel: schoon water moet niet door het riool.

Rob werkt al langere tijd samen met Stichting Rioned. "Daar houd ik me bezig met het bedenken van oplossingen om water daar te laten waar het hoort". "En", zo zegt Rob, "dat is een hartstikke leuke klus. Het varieert van het planten van oeverplanten in de border tot de aanleg van een vrolijke fontein. Er kan veel, maar het moet wel passen. Een net aangelegd terras gaan we natuurlijk niet afbreken, dat mag duidelijk zijn. Bij het zoeken naar een oplossing houd ik rekening met iedere tuin en iedere portemonnee. Dat is de kunst van het `tuin ontwerpen".

foto: Rob Verlinden ontvangt de eerste druk Waterkrant In Uithoorn is wethouder Levenbach de bestuurlijke aanjager van het scheiden van schoon en vuil water. "Dat scheiden" zegt de wethouder "is belangrijk voor onze toekomst. Juist in het waterrijke Uithoorn moet en kan het nog mooier en zuiverder. En daar hebben wij, gemeente en inwoners, een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. Zo zorgt de gemeente bij het bouwen van nieuwe woningen al jaren voor een gescheiden afvoer van schoon en vuil water. Maar onze inwoners kunnen ook helpen. Hoe? Dat staat allemaal in de eerste Waterkrant van Uithoorn*."

Geen wonder dat tussen deze beide heren een geanimeerd gesprek ontstaat over water. Rob is regelmatig in Duitsland: "Daar zijn ze al veel verder, scheiden van vuil en schoon water is daar meer ingeburgerd dan hier". Maarten Levenbach kan dat alleen maar beamen: "Maar je ziet dat het besef in Nederland ook steeds meer groeit. Het riool is bedoeld voor poep en pies en niet voor schoon water. Hoe meer mensen zich dit realiseren hoe beter het is voor het milieu, het riool en ook voor onze portemonnee. Het zuiveren van veel en minder vies water is namelijk veel duurder dan het zuiveren van weinig en heel erg vies water."

Water, vinden Rob en Maarten eensgezind, is niet zo'n eenvoudig onderwerp. Maarten: "Je drinkt het, je zwemt erin en je sproeit de planten ermee. Dan is het riool of het afkoppelen van regenwater niet het eerste wat bij je opkomt. Maar we gaan er alles aan doen om mensen die samenhang te laten zien." "Dus lezen die krant!*, vult Rob aan. "En natuurlijk moet iedereen meedoen aan de prijsvraag. De hoofdprijs? Een tuinontwerp van mij uiteraard. Ik ben benieuwd welke tuin ik straks onder handen mag nemen, want ik heb heel wat leuke uitdagingen gezien in Uithoorn."


* De Waterkrant valt tussen 15 - 20 februari bij iedereen op de mat. ^