ABVAKABO FNV

Ambtenaren opnieuw in actie voor een betere cao

12 februari 2010

Opnieuw leggen ambtenaren van provincies en gemeenten het werk neer uit protest tegen de opstelling van de werkgevers aan de cao-tafel. Op dinsdag 16 februari houden ambtenaren op het gemeentehuis van Hoorn een werkonderbreking van 12.00 tot 14.00 uur. Een uur later, van 15.00 tot 17.00 uur, leggen ambtenaren op het provinciehuis in Friesland het werk neer.

Tijdens de werkonderbrekingen worden gastcolleges verzorgd en worden petities overhandigd aan de lokale bestuurders. In deze petities roepen de ambtenaren hun colleges op om zich te scharen achter het standpunt van de bonden in het cao-conflict: ambtenaren moeten gelijk worden behandeld aan de rest van werkend Nederland. Geef hen daarom koopkrachtbehoud en werkzekerheid.

Een dag later, op woensdag 17 februari, neemt de reinigingsdienst in Amsterdam het stokje over. De medewerkers van de stadsdelen Centrum, Zeeburg, Geuzenveld, Baarsjes en Bos en Lommer leggen het werk 24 neer. Rond 11.30 uuruur zullen de vuilnismannen bij de Stopera een petitie aanbieden.

Steeds meer ambtenaren haken bovendien aan. Ook op gemeente- en provinciehuizen elders in Nederland worden initiatieven ontwikkeld. Zo wordt op maandag 15 februari een pauzeactie in de gemeente Noordenveld georganiseerd. Tijdens de pauze leggen bestuurders van de vakbonden uit waar het cao-conflict om draait. Zo'n zelfde actie wordt een dag later in de gemeente Steenwijkerland gehouden en op 17 februari in de gemeente Wolvega. Op 16 februari wordt bovendien een flyeractie bij het provinciehuis in Overijssel gehouden.