ABVAKABO FNV

Loonsverhoging, scholing en werk/privé-balans vormen inzet voor cao VVT

12 februari 2010

Dinsdag 2 maart starten de onderhandelingen voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) waaronder 460.000 werknemers vallen. Abvakabo FNV heeft de inzet voor de onderhandelingen vandaag bekend gemaakt aan de werkgevers. De bond zet in op loonsverhoging, scholing en werk/privé-balans voor de werknemers.

Om de koopkracht van de werknemers in de sector te behouden zet Abvakabo FNV in op een loonsverhoging van 1,25 procent, een verhoging van de eindejaarsuitkering. Daarnaast eist de bond een verbetering van de reiskosten woon-werkverkeer. De leden van de bond hebben ook nadrukkelijk aangegeven dat er tijd en geld beschikbaar moet komen voor scholing en dat de tijd van de scholing wordt doorbetaald.

Werk/privé-balans

De balans tussen het werk en privé is een belangrijk punt voor de zorgsector. Net als bij de andere zorg-cao's die het afgelopen jaar zijn afgesloten, zet Abvakabo FNV voor de cao VVT in op de invoering van een persoonlijk budget levensfasebeleid (PBL). In dit PBL kunnen werknemers uren sparen die zij naar keuze kunnen inzetten tijdens alle fasen van hun leven. Daarnaast wil de bond dat de werktijden beter worden ingekaderd en dat nul-urencontracten in de cao moeten worden uitgesloten. Wil de sektor aantrekkelijk blijven, moeten er betere arbeidscontracten komen. Contracten die aansluiten op de levensfase van de werknemers. Zo willen jongeren helderheid over duur en het aantal te werken uren. Als zij geen zekerheid krijgen om een fatsoenlijke loon te verdienen, haken zij af. Met de toenemende vergrijzing in de sector en de vraag naar personeel is het van het grootste belang hier goede afspraken over te maken.

De huidige cao loopt op 28 februari 2010 af. Om te weten wat medewerkers belangrijk vinden, peilde Abvakabo FNV in het najaar van 2009 via internet en binnen een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen de wensen om lekker te kunnen werken.