Nederlandse gemeenten introduceren positief jeugdbeleid in Europa

12/02/2010 15:42

VNG

Het Comité van de Regio's in Brussel heeft woensdagavond met ruime meerderheid goedkeuring gegeven aan het advies van Nederlandse gemeenten voor een nieuwe Jeugdstrategie voor de Europese Unie. Hiermee is het advies het officiële standpunt geworden van het Comité en zal aan de Europese Commissie en het Europees Parlement worden aangeboden. De in het advies uiteengezette strategie is namens de Nederlandse gemeenten door burgemeester Rombouts (Den Bosch) ontwikkeld. Het stelt dat positief jeugdbeleid op terreinen als onderwijs, werkgelegenheid en sport gericht op alle jongeren en niet uitsluitend op probleemjongeren noodzakelijk is. Deze positieve benadering wordt in Nederland door steeds meer instellingen verkozen en komt de economie en veiligheid binnen gemeenten ten goede.

De jeugdstrategie van de Europese Commissie wil zorgen voor meer ontplooiingskansen voor jongeren in de vorm van sport, cultuur en onderwijs. "Gemeenten met goede onderwijs-, sport- en culturele voorzieningen merken op termijn dat dit hun situatie op economisch en veiligheidsgebied ten goede komt. Er ontstaat een sterkere sociale dimensie die gekenmerkt wordt door verdraagzaamheid en wederzijds respect" aldus burgemeester Rombouts. Met deze benadering wordt ingezet op het bevorderen van gelijke kansen op ontplooiing voor alle jongeren in Europa. Er wordt nu te vaak gefocust op de jongeren waar het niet goed mee gaat. Het advies van Rombouts vraagt juist ook aandacht voor de 85 % van de jongeren waar het wel goed mee gaat. Door ook op Europees niveau voor deze visie te kiezen, kan Europa zich richten op een meer samenhangende ondersteuning binnen diverse werkterreinen als onderwijs, werkgelegenheid, sport, en gelijke kansen.

Het resultaat van de inspanningen van Rombouts moet zijn dat de Europese commissie concrete acties onderneemt. Deze acties moeten bestaan uit:


- Aandacht voor jongeren in grote Europese meerjarenprogramma's, zoals het programma voor economische groei en werkgelegenheid (de Lissabon-agenda) die zal worden herzien. Ook bij activiteiten die nu genomen worden om de crisis aan te pakken moet er specifiek voor jongeren aandacht zijn.


- Aandacht voor jongeren in de zogenaamde 'Europese jaren'. De Europese Commissie benoemt jaarlijks een thema, dit jaar is het Europese jaar tegen armoede. Zo zou ook hierbij specifiek aandacht gegeven kunnen worden aan jongeren, bijvoorbeeld voor armoede onder kinderen en jongeren.

Het Comité van de Regio's is het officiële Europese adviesorgaan van decentrale overheden voor de Europese instellingen. In het voorjaar van 2009 werd burgemeester Rombouts benoemd tot rapporteur om namens het Comité een reactie te schrijven op de nieuwe EU Jeugdstrategie zoals door de Europese Commissie gepresenteerd. De strategie is tot stand gekomen met ondersteuning vanuit de VNG en sloot aan bij de activiteiten rondom het VNG-thema Jeugd. Het geeft aan op welke terreinen van jeugdbeleid de EU landen de komende negen jaar beter gaan samenwerken en hoe ze dat gaan doen. Om de drie jaar worden de resultaten geëvalueerd om te kijken hoe de voortgang is en of de gekozen werkterreinen nog steeds passen bij de omstandigheden