Nieuw-Vlaamse Alliantie


Belangenconflict tegen afschaffen doelgroeppremie 50-plussers (12/02/10)

Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA) roept zijn collegas in het Vlaams parlement op om een belangenconflict in te roepen tegen de beslissing van federaal minister van Werk Joelle Milquet om de doelgroeppremie voor 50-plussers af te schaffen. Samenwerkingsfederalisme is voor Leterme niet meer dan een woord om zijn eigen ommekeer verkocht te krijgen, zegt Diependaele. Milquet van haar kant bewijst keer op keer dat ze dat woord niet eens begrijpt. Door de doelgroeppremie voor 50-plussers af te schaffen, raakt ze de Vlaamse arbeidsmarkt in haar meest kwetsbare segment. Dit kunnen en mogen we simpelweg niet laten gebeuren.

In de laatste arbeidsmarktenquête van VOKA antwoordden twee op de drie werkgevers op de vraag of de federale plannen om de RSZ-korting voor 50-plussers ongedaan te maken hen zal afremmen om 50-plussers aan te werven of in dienst te houden, onomwonden ja. En dat terwijl het aan de slag houden van oudere werknemers de grootste uitdaging is voor Vlaanderen. Dat het onverantwoord is om deze maatregel af te schaffen, is voor iedereen duidelijk. Behalve voor Milquet, die de ene a-sociale maatregel na de andere neemt. Dat Milquet in haar banenplannen als soort van tegemoetkoming een premie voorziet voor het in dienst nemen van oudere werknemers, zal door de afschaffing van de doelgroeppremie in de realiteit het pervers effect creëren dat het voor werkgevers aangewezen is om hun oudere werknemers eerst te ontslaan om vervolgens een andere 50-plusser in dienst te nemen, zegt Diependaele.

In februari vorig jaar werd op vraag van toenmalig Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke al een eerste keer een belangenconflict ingeroepen tegen de plannen van Milquet om de doelgroeppremie voor 50-plussers af te schaffen. In de afloop hiervan werd met de federale regering afgesproken om de doelgroepspecifieke lastenverlagingen pas af te schaffen als de regios bevoegd werden om een doelgroepenbeleid op maat van hun arbeidsmarkt te voeren. Ook de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad stelden dit als absolute voorwaarde. Maar opnieuw blijkt dat premier Yves Leterme totaal geen vat heeft op zijn (Franstalige) regeringsleden. En Milquet is en blijft hardleers. Ondanks veelvuldig aandringen van minister van Werk Philippe Muyters en N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers weigert ze hardnekkig om een beleid te voeren dat alle gemeenschappen ten goede komt. Een belangenconflict is onvermijdelijk en een dringende verdere regionalisering van de arbeidsmarkt een noodzaak. Dat Milquet nu voor de tweede keer in een half jaar tijd een belangenconflict uitlokt, bewijst dat ze er bewust voor blijft kiezen om een brokkenparcours te rijden. Maar het bewijst ook dat het Vlaams parlement zon verrottingstrategie niet langer pikt, besluit Diependaele.

Auteur:
Matthias Diependaele
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be