Provincie Noord-Holland

Gemeenteraad Velsen akkoord met financiering HOV

12 februari 2010 - Nieuwsartikel

De gemeenteraad van Velsen is op 11 februari 2010 akkoord gegaan met een gemeentelijke financiële bijdrage van 5% van het bedrag dat nodig is voor de ontwikkeling en uitvoering van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer tracé (HOV) tussen Haarlem-Noord en IJmuiden aan Zee.

Dit tracé is al vastgesteld in september 2008. Na dit besluit kan ook de provincie Noord-Holland het voor dit project gereserveerde budget van 60 miljoen vrijgeven. Hierover nemen Provinciale Staten dit voorjaar een besluit.

De kosten van het project zijn begroot op maximaal 60 miljoen euro. De Velsense bijdrage van 5% is dus maximaal 3 miljoen euro. Daarnaast is afgesproken dat Velsen het risico van 5% bijdraagt als de kosten hoger zijn dan 60 miljoen euro.

Als de provincie dit voorjaar het budget vrijgeeft, kan vervolgens in delen gewerkt worden aan het tracé, dat dan volgens planning in januari 2015 klaar is.

De snelbus zal voor het grootste deel rijden over al bestaande wegen, waarbij aanpassingen gemaakt worden om de bus voorrang en voortgang te geven. Op nieuwe wegen, bijvoorbeeld over het oude spoortracé in Driehuis en IJmuiden, zal de weg alleen berijdbaar zijn voor de snelbus. Dit moet samen met de eerder genoemde aanpassingen leiden tot de gewenste tijdswinst.

---