Openbaar Ministerie

Extra aandacht KLPD voor autogordel

12 februari 2010 - Landelijk Parket Team Verkeer

In de week van 15 tot en met 21 februari 2010 besteed de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten extra aandacht aan het dragen van de autogordel. Deze actie vloeit voort uit de 'Tispol Seatbelt Operation'. Binnen dit Europese verband controleren 27 landen de komende week extra op de gordelplicht.

Voorin de auto wordt de gordel in 95% van de gevallen gedragen, achterin de auto is de bereidheid om de gordel te dragen wat lager: 81%. Een bekeuring voor het niet dragen van een gordel kost 90 euro. Daarom het advies: `Gordel om vast en zeker'.

Het dragen van een gordel reduceert het risico op letsel met 40% Wie een gordel draagt, loopt een stuk minder risico op letsel bij een ongeval: een afname van 40% door het dragen van de gordel. Wanneer dit ook nog gecombineerd wordt met een airbag wordt dat 50%. Sinds 1992 is het verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen. De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.