Vereniging Milieudefensie


'Sticky poster' laat zien hoe vies de lucht is

Amsterdam, 12 februari 2010 - Met zogenoemde ' sticky posters', waaraan viezigheid in de lucht blijft kleven, laten Milieudefensie en het Astmafonds zien hoe vies de lucht is op sommige plekken in Amsterdam, Den Haag en Arnhem. In die steden debatteren lokale politici in de week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart over de luchtkwaliteit in hun gemeente.

Met de posters vragen Milieudefensie en het Astmafonds aandacht voor de kwaliteit van de lucht die we dagelijks inademen. " Helaas laat die kwaliteit heel wat te wensen over", meent Meta Meijer, woordvoerder verkeer bij Milieudefensie. "Mensen worden ziek door vieze lucht, en het grootste deel van die veruiling wordt veroorzaakt door verkeer. Iedereen verwacht dat pal naast de snelweg de lucht ongezond is, en dat is ook zo. Maar de lucht in steden is ook vaak ronduit slecht. Daar kunnen gemeenten vandaag nog mee aan de slag." Maatregelen

Gemeenten kunnen een reeks maatregelen nemen om de luchtkwaliteit snel te verbeteren. Alternatieven als openbaar vervoer en de fiets kunnen een belangrijker rol spelen, milieuzones weren de meest schadelijke vrachtwagens uit de straten en een slimmere ruimtelijke planning kan ook een bijdrage leveren. "Ruim de helft van de autokilometers wordt in de stad gemaakt", vertelt Meijer. "Dit zijn over het algemeen ritjes van pakweg zes kilometer. Ze zijn door hun korte afstand dus niet alleen enorm vervuilend, maar ook nog eens onnodig."

Milieudefensie en het Astmafonds vinden het tijd dat de gemeentepolitiek zich uitspreekt over wat zij concreet gaan doen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarom zijn er in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen drie debatten georganiseerd waar politici, patienten en wetenschappers met elkaar in gesprek gaan.

Amsterdam
22 februari, van 20 tot 22 uur Regardz Meeting Center Zilveren Toren, Stationsplein 51-53

Den Haag
23 februari, van 20 tot 22 uur Regardz Meeting Center The Globe, Waldorpstraat 13a

Arnhem
24 februari van 20 tot 22 uur Regardz Meeting Center WTC, Nieuwe Stationsstraat 10

Aanmelden via gezondelucht@astmafonds.nl

Voor meer informatie over schone lucht: www.milieudefensie.nl/verkeer/activiteiten/luchtkwaliteit