Dienstenbond CNV

Nieuws

12 februari 2010

CNV leden grafimedia kiezen voor realistische koers

Werk boven inkomen

In 2009 zijn 4500 arbeidsplaatsen geschrapt in de grafimediasector. Dat betreft meer dan 15% van het totale aantal mensen dat werkzaam is in de sector. CNV Media verwacht ook voor 2010 nog een aantal faillissementen waarbij opnieuw de werkgelegenheid onder druk komt te staan. Om die reden kiezen de CNV-leden dit jaar in de cao-onderhandelingen niet voor loon, maar voor behoud van werkgelegenheid en voor een actief opleidingsbeleid.

Trendbreuk
Deze keuze van `werk boven inkomen' is een absolute trendbreuk die gebaseerd is op de uiterst negatieve ontwikkelingen in de grafische sector. CNV Media bewijst hiermee een bond te zijn die de realiteit in het oog houdt en daar consequenties aan verbindt.

Mobiliteitscentrum
Sociale partners hebben een mobiliteitscentrum opgericht (C3) om alle ontslagen grafici weer aan het werk te helpen, maar in de bedrijven moet ook nog heel veel gebeuren om de verdere uitstroom zo beperkt mogelijk te houden.

CNV Media doet hiertoe een aantal concrete kwaliteitsvoorstellen voor de cao 2010. Zo stelt CNV Media voor 1% van de loonruimte beschikbaar te stellen voor het Persoons Gebonden Opleidingsbudget. Daaraan moet wat CNV Media betreft nog een bedrag uit het Opleidingsfonds Grafimedia aan worden toegevoegd. Ook pleit CNV Media voor de tijdelijke invoering van drie crisis-verlofdagen.

Uitdaging
CNV Media daagt de werkgeversorganisatie KVGO uit de handschoen op te pakken en met CNV Media te werken aan een goede cao met zoveel mogelijk perspectief voor medewerkers. Richard Leloux, bestuurder CNV Media: "Werknemers zijn het kapitaal van de sector, in dat kapitaal moet nu geïnvesteerd worden!"

Voor nadere informatie

Richard Leloux, bestuurder CNV Dienstenbond: 06-20471891

Evert de Groot, Hoofd communicatie: 06 - 10884141