Dienstenbond CNV

Nieuws

12 februari 2010

CNV Dienstenbond in gesprek met minister Donner over koopzondag Alexandrium

Naleving Arbeidstijdenwet moet prioriteit zijn voor medewerkers

Aanstaande zaterdag 13 februari zal CNV Dienstenbond spreken met Minister Donner en enkele ondernemers in Winkelcentrum Alexandrium te Rotterdam. De vakbond en de ondernemers zijn uitgenodigd door de CDA-fractie in Rotterdam op hun verkiezingscampagne. CNV Dienstenbond heeft samen met een aantal ondernemers van het Winkelcentrum Alexandrium afgelopen dinsdag van de rechter in Kort Geding geëist het besluit van de gemeente Rotterdam om alle zondagen per jaar de winkels te mogen openen terug te draaien. De Arbeidstijdenwet wordt in toenemende mate door winkels overtreden met de uitbreiding van extra koopzondagen. CNV Dienstenbond zal aan Minister Donner vragen om strenger toezicht en handhaving van de Arbeidstijdenwet.

Medewerkers zijn niet verplicht om op zondag te werken, zo valt te lezen in de Arbeidstijdenwet en cao's. Fedde Monsma, bestuurder CNV Dienstenbond: "Helaas is er een groot verschil tussen de wet en de praktijk. Medewerkers staan vaak onder dwang op zondag in de winkel. Weigeren op zondag te werken mag, maar het kost je je baan, of je wordt op zijn minst de paria van de winkel." Het bezoek dat CNV Dienstenbond afgelopen woensdag 20 januari bracht aan de medewerkers van het winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam was schokkend. Het blijkt dat veel medewerkers onder druk staan om op zondag te werken, terwijl de vrijwilligheid eigenlijk uitgangspunt zou moeten zijn.

Fedde Monsma: "De positie en de zeggenschap van honderdduizenden medewerkers in de detailhandel staat in toenemende mate onder druk. De Arbeidstijdenwet is een papieren tijger als deze niet wordt nageleefd. Ik zal daarom Minister Donner vragen om beter toezicht en strakkere handhaving te organiseren om de positie van de medewerker te verstevigen in de discussie over de koopzondagen en voor een betere naleving van de cao's in het algemeen."

Minister Donner en CDA-lijsttrekker Wubbo Tempel zijn in gesprek met ondernemers en CNV Dienstenbond op zaterdag 13 februari om 11.00 uur in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam bij LinkerLisse op de 1e etage in Alexandrium III.

Pers is van harte welkom.