Dienstenbond CNV

Nieuws

12 februari 2010

Eerste sociaal plan RBS in Nederland een feit! Nu de CAO nog.

Op dinsdag 2 februari 2010 is voor het eerst een sociaal plan geaccordeerd door CNV Dienstenbond en de leden van de andere vakbonden bij de Royal Bank of Scotland (RBS). Het plan is grotendeels overgenomen van de nog lopende Employability cao bij ABN AMRO, maar kent een paar aanpassingen die te maken hebben met het verschil in omvang van RBS ten opzichte van ABN AMRO.

Eindelijk
Het heeft heel lang geduurd, maar eindelijk is deze klus geklaard en kunnen de leden zich gesteund voelen door een goed sociaal plan. De besprekingen zijn zo'n anderhalf jaar geleden gestart. Het Consortium, waarvan RBS deel uit maakt, heeft een roerige periode achter de rug. Het bijna failliet gaan van Fortis België, de overname van Fortis Bank Nederland en ABN AMRO door de Nederlandse Staat, de staatssteun van de Engelse overheid aan RBS en de enorme reorganisaties die RBS wereldwijd moet doorvoeren, plus nog het eerdere uitstel van de juridische splitsing tussen RBS en ABN AMRO. En ondertussen moest er worden onderhandeld in Nederland voor de circa 2500 medewerkers, die vanaf februari 2010 echt officieel bij RBS in dienst zijn. Maar waarvoor het bestaande sociaal plan per 1 maart 2010 afloopt en de reorganisatie genaamd "Rayleigh" moet worden gestart.

Dit alles heeft de laatste maanden wel extra druk op de onderhandelingen gelegd maar uiteindelijk hebben we gezamenlijk toch de juiste oplossingen kunnen vinden. De onderhandelingen waren vooral lastig door de cultuurverschillen. De veel genoemde Schotse en Nederlandse zuinigheid leek de enige overeenkomst. Inmiddels lijkt het poldermodel bij RBS Nederland toch ingeburgerd te zijn geraakt. Het resultaat is een helder sociaal plan, dat voor de medewerkers vertrouwd is omdat ze deze regelingen grotendeels al kenden bij ABN AMRO.

Eigen RBS CAO
Goed vertrouwen tussen de onderhandelingspartners hebben we ook nodig voor de volgende stap, een eigen CAO voor RBS.

Inmiddels is CNV Dienstenbond samen met de andere bonden aan het aftasten hoe de nieuwe eigen bedrijfscao bij RBS er uit zou moeten zien. Want, ook de nu geldende (ABN AMRO) cao loopt af per 1 maart 2010, net als het sociaal plan.
"Comparable but not less favourable" staat bij deze cao besprekingen nog voorop als oude afspraak uit 2007 met de consortiumpartners RBS, Fortis en Santander. Een meningspeiling onder de vakbondsleden over de door RBS gewenste wijzigingen heeft inmiddels de volgende resultaten opgeleverd:

Problemen hebben de leden met de werkgeversvoorstellen over:
* invoering van de RBS Group Grievance Procedures in plaats van de Cao Geschillencommissie;

* De dagspiegel vergroten naar de zondag, zonder toeslagen;
* Schrappen van de 2 uur seniorenverlof per week voor 58+'ers;
* Beoordeling 2 van 4 naar 0% prestatiepremie;

Minder problematisch vinden de leden de werkgeversvoorstellen over:
*

* Verjaringstermijn van de vakantiedagen naar wettelijke 5 jaar;
* Verplicht opnemen van 2 weken aaneengesloten vakantie per jaar;
* Vrijwilligersverlof conform de regeling van de RBS Group;
* Het functiewaarderingssysteem omzetten van Basys naar HAY;

Wisselend denken de leden over de werkgeversvoorstellen:
* De overwerkvrijstelling voor 55+'ers te schrappen;
* Het afschaffen van de toeslag arbeidsbezwarende omstandigheden;
* Het intrekken van de bijdrage aan internationale vakbondssolidariteit;

* Nieuwe medewerkers geen korting meer geven op hypotheek en dergelijke;

* Invoeren van de RBS Group Gedragscode.

Vergaderschema
We gaan over de werkgeversvoorstellen praten en zullen u natuurlijk op de hoogte houden van de vorderingen. Inmiddels hebben de partijen de vergaderdata vastgelegd: op 9, 24 en 25 februari 2010 zijn we onder de pannen. De laatste twee dagen gaan de onderhandelaars onderduiken om op tijd -voor 1 maart a.s.- een principeakkoord te kunnen bereiken, want: we gaan hierover niet nog eens anderhalf jaar doen.

Vragen
Voor vragen over het sociaal plan of de CAO onderhandelingen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl
of 023 - 56 51 052.

Info's per mail
Ja, dat kan ook. Op die manier blijft u snel en goed op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom uw CAO. Geef uw emailadres door aan s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl en het wordt geregeld.

Werkingssfeer tot en met schaal 11 en schaal 12 tot en met 15 een Hoger Personeel cao;