Friese waterschappen

en afstromen van water

Wetterskip Fryslân stopt het malen en afstromen van water

vrijdag, 12 februari 2010

Wetterskip Fryslân is op vrijdag 12 februari gestopt met het afstromen en waar mogelijk malen van het overtollige water in de polders en Friese boezem. Met deze aanpak test het waterschap of het natuurijs sneller op dikte komt en daarmee de kans op schaatstoertochten bevorderd wordt. Het draaiboek vorst treedt vooralsnog niet in werking.

Om de test in deze vorstperiode uit te voeren is eerst het waterpeil in polders en de Friese boezem zo laag mogelijk gebracht. Daardoor is er een buffer ontstaan die het waterschap de mogelijkheid geeft de test tot na het weekeinde uit te kunnen voeren. Dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens: "Gelukkig is de helft van de gemalen op afstand te bedienen, de andere helft wordt handmatig bediend. Het is een flinke klus voor de waterschapmedewerkers maar het is de enige mogelijkheid om het watersysteem zo goed en snel mogelijk tot stilstand te brengen."

De rayonmedewerker kan, door een duidelijke werkwijze en met zijn kennis van de polders, in overleg bepalen waar een gemaal aan moet of uit kan blijven staan. Erg belangrijk is goed overleg met alle betrokken partijen. "Wij staan in nauw contact met de Friesche ijsbond en de vereniging Friesche elfsteden. Wij doen dat proactief zodat het duidelijk is wat men kan verwachten van het waterschap. Met deze test wordt het duidelijk wat de effecten zijn op de ijsaangroei. Mogelijk zorgt het voor een betere basisconditie voor de ijsaangroei. Daarvan kunnen wij leren en mogelijk ons draaiboek vorst op aanpassen. Toch is en blijft het resultaat voor het grootste deel geheel afhankelijk van het winterweer", aldus dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens.