Midden Brabant College uit Tilburg wint het VMBO Debattoernooi 2010

12/02/2010 17:41

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Midden Brabant College uit Tilburg heeft op vrijdag 12 februari 2010 het VMBO Debattoernooi gewonnen. 28 teams van 21 VMBO-scholen uit het hele land streden onder toeziend oog van vele supporters en een deskundige jury om de titel VMBO Debatkampioen 2010. Na twee eerdere succesvolle edities in 2008 en 2009 organiseerde het Nederlands Debat Instituut het toernooi dit jaar opnieuw om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.

De vijf debaters van het Midden Brabant College uit Tilburg namen het in de finale op tegen het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp. Het finaledebat ging over de stelling 'Een politieagent in Nederland moet er tegen kunnen dat hij/zij wordt uitgescholden'. Het toernooi vond plaats op het Scala College in Alphen aan den Rijn.

Het VMBO Debattoernooi was het hoogtepunt van een seizoen met debattrainingen waaraan meer dan 600 leerlingen hebben deelgenomen. Alle scholen kregen vooraf van het Nederlands Debat Instituut een intensieve training debatvaardigheden. Door de docenten werden uit de klas de beste debaters gekozen. Elke school leverde minimaal één debatteam bestaande uit vijf debaters en een jurylid.

Het Nederlands Debat Instituut heeft het VMBO Debattoernooi in 2008 ontwikkeld met het doel om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Debatteren leert jongeren onder andere om een standpunt op een overtuigende manier te presenteren, om te luisteren naar de standpunten van een ander en misschien nog het meest moeilijke: om los van de eigen mening een helder en onderbouwd standpunt in te nemen. Je wordt in een debat immers ingedeeld als voor- of tegenstander, ongeacht je eigen mening.

Het VMBO Debattoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Jeugd en Gezin, Jump, Voedingscentrum, Convenant Gezond Gewicht, Eigenwijzer, Krant in de Klas en het Persmuseum. Ieder jaar kiest de organisatie in samenspraak met de toernooipartners een maatschappelijk relevant en actueel thema. Dit jaar is dat 'Verantwoordelijk Gedrag'.