Gemeente Almere

Buitenvaart voor glastuinbouw én `groen' ondernemerschap

12-02-2010

Conferentie Tuinders Martine Visser Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het glastuinbouwgebied Buitenvaart de bestemming akker- en (glas)tuinbouw te laten behouden. De mogelijkheden in het gebied worden wel uitgebreid voor groen en duurzaam ondernemerschap. En er wordt een visie voor de lange termijn voor Buitenvaart opgesteld.

De werkgroep van tuinders uit het gebied heeft positief gereageerd op de nieuwe richting voor Buitenvaart. Samen zullen de gemeente en belanghebbenden van het gebied de richting van groen en duurzaam ondernemerschap verder uitwerken in een kader. Het kader biedt mogelijkheden voor ondernemers in Buitenvaart om hun bedrijfsmatige activiteiten te verbreden.

De nieuwe activiteiten in het gebied mogen de glastuinbouw niet hinderen. Ook is er geen woningbouw toegestaan, anders dan bedrijfswoningen.

Als een activiteit past binnen het opgestelde kader, dan kan medewerking worden verleend via een ontheffingsprocedure of een projectbesluit volgens een normale wRO procedure.

De te formeren stuurgroep met tuinders, banken en gemeente zal naast uitwerking van het kader ook een lange termijn visie voor het gebied maken.

Belanghebbenden van het gebied zullen worden uitgenodigd om een informatiebijeenkomst over de nieuwe richting voor Buitenvaart bij te wonen.

Gemaakte afspraken en conclusies met tuinders, banken en gemeente

De conclusies en afspraken uit de laatste vergadering met tuinders, banken en gemeente zijn:
"Uiteindelijk wordt geconcludeerd dat er draagvlak is voor verruiming van de bestemming glastuinbouw. Dat op korte termijn acties worden ondernomen om ondernemers een handreiking te bieden, onder de voorwaarde dat glastuinbouw bedrijven hier geen hinder van ondervinden in de bedrijfsvoering. Gezamenlijk zal aan een eindbeeld voor Buitenvaart worden gewerkt in een stuurgroep.

De gemeente zal op korte termijn zorgen dat alle tuinders en belanghebbenden worden uitgenodigd voor een toelichting op het besluit van B&W en op de gemaakte afspraken.

Afgesproken wordt dat er een stuurgroep wordt ingesteld. De opzet voor de stuurgroep met taakbeschrijving, samenstelling en keuze voor onafhankelijke voorzitterschap wordt op korte termijn gemaakt.

De stuurgroep heeft twee taken. Enerzijds het uitwerking van de richting groen en duurzaam ondernemerschap als afwegingskader voor de gemeente om aanvragen te kunnen beoordelen en anderzijds de mogelijkheden voor de toekomst van het gebied voor de lange termijn te onderzoeken en in een visie neer te leggen. De stuurgroep zal uiterlijk 15 december 2010 de visie presenteren aan de gemeenteraad.

De huidige (urgente) aanvragen (tuincentrum en viskweker) zullen pas binnen het globale kader worden afgehandeld nadat de gehele tuindersgroep is geïnformeerd in de aanstaande informatiebijeenkomst. Deze aanvragen worden positief beoordeeld op basis van het globale kader voor groen en duurzaam ondernemerschap. De overige (nieuwe) aanvragen en legalisatie-aanvragen voor huidig strijdig gebruik in Buitenvaart zullen worden beoordeeld door de gemeente binnen het door de stuurgroep uitgewerkte kader. Dit kader zal uiterlijk 15 april 2010 gereed zijn.
Winter 2009