Nederlands Jeugdinstituut


Checklist helpt bij selectie meest aangewezen intensieve gezinsinterventie voor jongeren met complexe gedragsstoornissen

Checklist MST/FFT: nieuw hulpmiddel bij indicatiestelling

Voor de behandeling van jongeren, tussen 11-18 jaar, met complexe gedragsstoornissen, staan MST (Multi System Therapy) en FFT (Functional Family Therapy) bekend als twee geschikte behandelmethoden. In het buitenland zijn deze interventies bewezen effectief. In opdracht van ZonMw heeft het Nederlands Jeugdinstituut de `Checklist MST/FFT' ontwikkeld. Verwijzers en intakers kunnen met behulp van deze checklist een efficiënte en verantwoorde keuze maken tussen MST en FFT.

MST en FFT in Nederland

Nederland is op dit moment één van de weinige landen waar, voor de behandeling van jongeren met complexe gedragsstoornissen, in de meeste regio's zowel MST als FFT wordt aangeboden. Het gaat om jongeren met ernstige gedragsproblemen, die oppositioneel gedrag met een antisociaal karakter vertonen. Ook is sprake van delinquent gedrag, in combinatie met een (zeer) problematische gezinssituatie. Om in een specifieke casus een keuze te maken voor één van deze twee programma's, moet de hulpverlener weten welke aspecten onderscheidend zijn. Hoewel de programma's zeer uitvoerig beschreven en onderzocht zijn, was hiervoor nog geen hulpmiddel beschikbaar. Met de checklist is dit wel het geval.

Checklist MST/FFT

De `Checklist MST/FFT' is ontwikkeld op basis van de literatuur en het raadplegen van Nederlandse experts van deze programma's. Met behulp hiervan kan eerst op basis van 12 criteria beoordeeld worden of MST/FFT of een intensieve ambulante gezinsinterventie ingezet kan worden. Vervolgens kan, aan de hand van 7 criteria, beoordeeld worden of MST of FFT de meest aangewezen behandelmethode is. Het instrument is in de ontwikkelingsfase aan een groep gebruikers voorgelegd. Daardoor is er nu in Nederland een in de praktijk getoetste en bruikbare checklist ter beschikking. De `Checklist MST/FFT' is kosteloos te downloaden op de website www.nji.nl/publicaties. Daarnaast op de websites van de betrokken organisaties: MST-Nederland, FFT-Nederland en ZonMw.

Achtergrond

De `Checklist MST/FFT' is één van de resultaten van het project `Ontwikkeling & implementatieproject MST en FFT in Nederland'. Dit project is in 2007 gestart door drie zorginstellingen, destijds verenigd in het consortium MST/FFT Nederland (De Viersprong, de Bascule en Yorneo) en het Nederlands Jeugdinstituut. Het innovatieprogramma van ZonMw, de opdrachtgever, stimuleert de landelijke verspreiding van MST en FFT.