Gemeente Utrecht

Utrechts industrieel erfgoed in boekvorm

Nog niet zo lang geleden was Utrecht een stad van grote fabriekshallen, rokende schoorstenen en talloze arbeiders die in de vroege ochtend op weg gingen naar hun werk. Rond 1930 was meer dan de helft van de Utrechtse beroepsbevolking werkzaam in de industrie. Hoewel veel Utrechtse fabrieken al meer dan dertig jaar geleden hun deuren hebben gesloten, zijn er overal in de stad nog sporen te vinden van het industriële verleden. Op maandag 15 februari 2010 biedt wethouder Monumenten Harm Janssen aan president-directeur van ProRail Bert Klerk het eerst exemplaar aan van het boek Fabrieken! Industrieel erfgoed in de gemeente Utrecht.

Ruim vijfhonderd gebouwen
Om een goed overzicht te krijgen van wat er nog resteert, heeft de gemeente Utrecht een uitgebreide inventarisatie gedaan van het industriële erfgoed uit de periode 1850-1975. Dat heeft een lijst opgeleverd van ruim vijfhonderd gebouwen, variërend van transformatorhuisjes en sluiswachterswoningen tot veevoederfabrieken, graansilo's, rioolgemalen, drukkerijen, seinhuisjes, machinefabrieken en elektriciteitscentrales.

Mooi overzicht
Het rijk geïllustreerde publieksboek Fabrieken! Industrieel erfgoed in de gemeente Utrecht is geschreven door architectuurhistorica Marijke van den Heuvel. het geeft een overzicht van het industriële erfgoed dat nog in Utrecht te vinden is. Het erfgoed wordt in zes verschillende bedrijfstakken beschreven, voorafgegaan door een schets van de industriële ontwikkeling van de stad. Enkele van de besproken gebouwen zijn nog steeds als in gebruik, andere hebben een nieuwe functie gekregen. Maar al deze gebouwen verwijzen naar een belangrijke periode uit de Utrechtse geschiedenis. Een tijd die veel mensen zich nog kunnen herinneren. Een tijd ook waarin zij misschien wel zelf werkzaam waren in een van de vele Utrechtse fabrieken. Het boek is kortom een reis door het heden en het recente verleden van de stad.



Gemeente Utrecht