Ingezonden persbericht

Brabants project 'Youngsters in the driver's seat for local sustainable development' succes

diverse locaties in provincie Noord-Brabant
Provinciehuis 's-Hertogenbosch

"We almost literally blew them away with our plans!''
(Reactie van jongeren na hun presentatie aan Waterschap AA en Maas, Gemeente Den Bosch en Provincie Noord-Brabant in de case "Duurzame woonwijk De Groote Wielen").

Jongeren in de ''driver's seat''
Ruim 200 enthousiaste jongeren (in de leeftijd van 14 - 19 jaar uit diverse Europese landen, van Praktijkschool tot Gymnasium) zijn 8, 9 en 10 februari 2010 als Young Reporter aan de slag gegaan. Zij onderzochten 15 Brabantse projecten op het gebied van Triple P (People, Planet and Profit). In kleine gemengde groepen (verschillende leeftijden, landen en onderwijsniveaus) zaten de jongeren bij deze conferentie letterlijk aan het stuur.

Waardering voor de aanbevelingen van de jongeren
Aan het einde van het onderzoek hebben de jongeren hun bevindingen gedeeld met lokale stakeholders aan de hand van filmpjes en foto's. Er kwamen complimenten voor de jongeren over hun creativiteit, samenwerking en het onverwachte karakter van hun bijdragen, buiten de gebaande paden. Voor de bezochte projecten bleek de aanwezigheid van deze Young Reporters een stimulans en is de basis gelegd om de relatie met jongeren en het onderwijs naar de toekomst voort te zetten.

Lyrische docenten
"Langzaam ontwaakt uit een roes............. wat een succes!!!!! Ik vond het in 1 woord geweldig. Leerlingen waren vandaag niet te houden!! We hebben heimwee......... Wanneer gaan we terug.......... Ik mis het echt ............. En ga zo maar door!!! Geweldig toch? Heb vanmiddag wat foto's op mijn deur gehangen, altijd leuk toch? En als je dan ziet met wie ze allemaal contact onderhouden, geweldig gewoon! Die 2 meiden die tegen elkaar gedanst hebben zitten gewoon met elkaar te hyven! Super!'' (quote uit een mail vandaag van een docent)

Het laatste woord is aan de jongeren
Gedeputeerden Jacobs en Hoes van de Provincie Noord-Brabant openden de conferentie en sloten deze ook weer af. Zij legden de nadruk op het belang van duurzame ontwikkeling en dat de overheid weliswaar werkt aan hun toekomst, maar dat jongeren uiteindelijk gelukkig zelf het laatste woord hebben en in de "driver's seat'' zitten.

Een korte compilatie film is het spetterende slotakkoord van de conferentie "Youngsters in the driver's seat".
(zie youtube http://www.youtube.com/watch?v=HN81t6F5weE)

'Without a Planet we have no People or Profit!'
(Tjasa Habjanic, 16 jaar, Slovenië)