Regie der Gebouwen - Voogdij-Minister Reynders bezoekt Palais du Verre in Charleroi (Bd. Alfred Defontaine 10, 6000 Charleroi)

12/02/2010 15:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op vrijdag 12 februari 2010 bezoekt Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën Didier Reynders, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, samen met zijn collega van Justitie, Stefaan De Clerck, de werf van het Palais du Verre, een nieuw gerechtsgebouw. De renovatie van het gebouw is in de eindfase beland. Binnenkort nemen de rechtbank van koophandel, de arbeidsrechtbank en het arbeidsauditoraat hun intrek in hun nieuwe kantoren. De officiële opening van het gerenoveerde complex wordt gepland na de aanleg van de directe omgeving.

Het justitiepaleis in Charleroi beantwoordde niet meer aan de behoeften van het gerechtelijk arrondissement. Een uitbreiding drong zich op. Om hieraan te verhelpen werd beslist om het voormalig gebouw van het Nationaal Glasinstituut en het Glasmuseum te renoveren en te gebruiken als bijkomend gerechtsgebouw.

Het gebouw bevindt zich op dezelfde site als het bestaande justitiepaleis. Dankzij dit nieuw gerechtsgebouw krijgt het oude justitiepaleis meer ademruimte. Het nieuwe gerechtsgebouw wordt "Palais du Verre" genoemd, een verwijzing naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.

De werf startte eind 2006 en loopt nu op zijn eind. Binnenkort neemt de rechtbank van koophandel, de arbeidsrechtbank en het arbeidsauditoraat hun intrek in hun nieuwe kantoren. De kantoren bevinden zich in de schuin gelegen , vijf verdiepingen tellende kantoorvleugel. Deze vleugel werd volledig gerenoveerd, alleen de structuur en twee van de drie trappen werden bewaard. De gevel bestaat uit een dubbele voorgevel in glas.

Op het gelijkvloers niveau bevindt zich de ruime ontvangstruimte, de zgn. salle des pas perdus, twee verdiepingen hoog met spectaculair zicht op het omliggende park. Er zijn vier zittingszalen en vier raadkamers. Sommige circulatiezones zijn toegankelijk voor het publiek, andere zijn uitsluitend voorbehouden voor de magistraten en/of het personeel. Het vroegere auditorium van het Glasmuseum (125 zitplaatsen) is ook volledig vernieuwd.

De gebruikte materialen (glas, steen, staal) herinneren ons aan het rijke verleden van Charleroi. Het Palais du Verre is een van de meest moderne en duurzame gebouwen in Charleroi geworden: klimaatregeling via de plafonds, geluidsisolatie, anti-UV beglazing, veiligheidsmaatregelen, groene bedaking, grote glaspartijen, moderne zittingszalen, -. De bestaande infrastructuur en afwerking werd grondig herzien en aangepast zodat het vandaag beantwoordt aan de hedendaagse eisen van comfort, brandveiligheid, duurzaam energiegebruik, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

De directe omgeving van het gebouw zal heraangelegd worden waarbij de vroegere ateliers van het Nationaal Glasinstituut (Bd. Defontaine) verdwijnen om plaats te maken voor een groene ruimte.

Dankzij deze heraanleg worden meer vrije groene zones gecreëerd rond het gebouw die ook voor het publiek toegankelijk zullen zijn.

Toekomst:

Binnenkort wordt het schetsontwerp besteld voor de bouw van een nieuw verbindingsgebouw tussen het bestaande justitiepaleis en het 'Palais du Verre'. Hierin komen de diensten van de procureur des Konings. Deze nieuwbouw zal zo'n 3 700 m² (netto) groot zijn en zou tegen eind 2013 voltooid moeten zijn.

Het bestaande justitiepaleis wordt in verschillende fasen gerenoveerd, naar gelang de vrijgekomen ruimtes. In het bestaande justitiepaleis blijven de rechtbank van eerste aanleg, de politierechtbank, de vredegerechten (1ste en 2de kanton) en het parket zetelen.

Technische fiche

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Studies

Architect: Depelsenaire en partners (Bouffioulx)

Regie der Gebouwen - Waalse buitendienst I

Aannemers

Ruwbouw en afwerking : S.A. Entreprises Koeckelberg (Gilly)

Verwarming en ventilatie: Axima Contracting, Groupe Suez (Manage)

Lift: MP Belgium SPRL (Andenne)

Elektriciteit: Fabricom GTI S.A.(Brussel)

Totale oppervlakte:

Bruto oppervlakte ± 10 000 m²

Duur der werken

Renovatie gebouw : oktober 2006 - februari 2010

Aanleg directe omgeving: 2010 - 2011

Kostprijs der werken

Gebouw: 18, 6 miljoen ¤

Aanleg directe omgeving: 730.000 ¤ (raming)