Ingezonden persbericht

Volkenkunde laat Maori kano bouwendankzij de BankGiro Loterij

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de BankGiro Loterij, het Goed Geld Gala, op donderdag 11 februari is bekend gemaakt dat Museum Volkenkunde in Leiden een bedrag van maar liefst ¤ 425.000,- ontvangt uit de afdracht van 2009. Hiermeee gaat Volkenkunde een spectaculair plan realiseren: in de zomer van 2010 zal een groep van 8 Maori-houtsnijders uit Nieuw-Zeeland op het museumterrein een grote kano ('Waka' in het Maori) bouwen. Dat gebeurt in de openlucht en kan door het publiek gevolgd worden. De boot zal vervolgens regelmatig gebruikt gaan worden bij nautische evenementen in Leiden, Nederland en elders in Europa. De Koninklijke Studentenvereniging Njord uit Leiden zal een rol gaan spelen bij het beheren en bemannen van de Waka. Behalve de projectsubsidie kreeg Volkenkunde als meerjarig beneficiënt ook nog eens ¤ 200.000,-.>
In totaal keert de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan 62 culturele instellingen verspreid door het hele land. De afdracht (de helft van de totale inleg van bijna 120 miljoen euro) is bijeengebracht door bijna 800.000 deelnemers van de BankGiro Loterij.
De BankGiro Loterij heeft over 2009 een groei van 2,6% gerealiseerd. Met de 50% afdracht steunt de loterij begunstigden die allemaal unieke culturele instellingen zijn, met veel bezoekers, een landelijk bereik, maar veelal ook met een regionaal karakter. Wat ze verder delen is passie, ondernemerschap en visie, zowel inhoudelijk als ten aanzien van marketing en fondsenwerving.
Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (bijna 800.000 mensen in 2009 met in totaal 1,2 miljoen loten), vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. In 2009 keerde de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. www.bankgiroloterij.nl.