Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT en -uitnodiging

8 februari 2010

Bestuurders, kinderen en BN-ers gaan de strijd aan in klimaatquiz Zuid-Holland trekt een warme trui aan voor het klimaat

Op vrijdag 12 februari viert Zuid-Holland Warme Truiendag. Dit jaar doen ruim honderd scholen (dat zijn zo'n 20.000 leerlingen!) in bijna 20 gemeenten in Zuid-Holland mee. Om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem zetten alle scholen de verwarming lager en trekken de leerlingen een warme trui aan. Op de scholen zijn allerlei activiteiten en worden bijzondere lessen over energie en klimaat gegeven. De Warme Truiendag is een prachtig initiatief waaraan ieder jaar meer scholen meedoen. Een leuke manier om een dag echt stil te staan bij het klimaatprobleem en na te denken over wat je zelf kan doen om minder energie te verbruiken. Als alle deelnemende Zuid-Hollandse scholen de verwarming op deze dag 1 graad lager zetten, besparen ze samen 8 ton broeikasgas (waaronder CO2), vergelijkbaar met de uitstoot van een auto die 1 keer om de wereld rijdt.

VIP-klimaatquiz
Centrale plek voor de Warme Truiendag van dit jaar in Zuid-Holland is basisschool De Horizon in Den Haag. Tijdens de lunchpauze krijgt deze school bezoek van de Haagse milieuwethouder Peter Smit en gedeputeerde Milieu Erik van Heijningen. Onder leiding van Warme Truiendag Ambassadeur Joris Putman (binnenkort weer te zien in Goede Tijden Slechte Tijden) gaan Smit en Van Heijningen de strijd aan met leerlingen van groep 8: wie weet het meest van energie en klimaat? Na een gezamenlijke lunch geven zij de aftrap voor het project Energieke Scholen. De activiteiten worden op de voet gevolgd door de filmploeg van het programma 'Green Dream District' (www.greendreamdistrict.nl). Green Dream District is een programma van presentatoren Joris Putman en Levi van Kempen over milieu en duurzaamheid op National Geografic Junior.

Basisscholen in Den Haag

Naast heel diverse activiteiten (schapencarnaval of een wedstrijd sjaals breien) komen alle kinderen in Den Haag met een warme trui naar school en staat op zestien scholen de kachel laag. Groep 6 en 7 van de Koningin Beatrixschool gaan langs bij het Provinciehuis om te kijken hoe in het gebouw wordt om gegaan met energiebesparing. Ze nemen een kijkje bij de zonnepanelen van het Provinciehuis en stimuleren de ambtenaren een warme trui aan te doen. De gemeente beloont Haagse scholen die meedoen aan de Warme Truiendag door met een milieuvriendelijk voertuig warme chocolademelk langs te brengen bij alle deelnemende scholen.

Waarom Warme Truiendag?
Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 het Kyoto-protocol in werking trad. In het Kyoto-protocol hebben landen over de hele wereld afgesproken hun best doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Op Warme Truiendag roepen we iedereen op de verwarming lager te zetten en een warme trui aan te trekken. De verwarming 1 graad lager zetten betekent 7% minder energiegebruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. De acties op deze ene dag zullen het klimaatprobleem niet oplossen, maar zetten wel heel wat mensen aan het denken over het probleem en oplossingen.

Initiatiefnemers
Warme Truiendag Zuid-Holland 2010 is onderdeel van het Zuid-Hollandse koepelprogramma STROOM!, een educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs over de thema's Water en Energie. De samenwerkende Zuid-Hollandse Natuur- en MilieuEducatieve diensten, gemeenten, waterschappen en de provincie Zuid-Holland bundelen met het programma STROOM! hun krachten voor een goed samenhangend, kwalitatief en gevarieerde educatief aanbod dat aansluit bij het provinciaal en gemeentelijk milieu- en duurzaamheidsbeleid.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie)