Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN DE ZOOGDIERVERENIGING

Uitreiking predicaten Egelvriendelijk Terrein

Een sportpark, een crematorium en een kantoortuin ontvangen op 12 februari van de Zoogdiervereniging een bord met het predicaat 'Egelvriendelijk terrein'. Het zijn voorbeelden van hoe bedrijven en instellingen hun terreinen egelvriendelijk kunnen beheren en daarmee bij kunnen dragen aan een betere toekomst voor de egels.

Het gaat niet goed met de egels in Nederland, zo bleek uit onderzoek van de Zoogdiervereniging in het kader van het Jaar van de Egel (zie www.jaarvandeegel.nl). De Zoogdiervereniging roept bedrijven daarom op om van kantoortuinen en bedrijfsterreinen egelvriendelijke toevluchtsoorden te maken. Na de uitgave van een folder met tips, volgt nu voor het eerst het uitreiken van het predicaat Egelvriendelijk Terrein aan drie organisaties.

Een algemene oproep vorig jaar leverde een aantal bedrijven en instellingen op die zich meldden. De Zoogdiervereniging selecteerde er een drietal uit die als voorbeeld voor andere kunnen dienen en beloont hen nu met een bord 'Egelvriendelijk Terrein'. De uitreiking door de voorzitter van de Zoogdiervereniging, Jacob van Olst, vindt plaats op vrijdag 12 februari op locatie:

-Sportpark Berlikum (Fugelsang 13, Berlikum)

Bij de inrichting en het onderhoud van het sportpark in Berlikum gaat men op een milieu vriendelijke manier aan de slag onder leiding van deskundig advies van Haaye Hoekstra. Dicht begroeide bomenrijen worden uitgedund en gesnoeid zodat er meer ruimte komt en er meer zonlicht kan doorschijnen. Hierdoor ontstaat er meer ondergroei en dus wordt er een biotoop gecreëerd waar vogels, insecten en zoogdieren zoals de egel van kunnen profiteren. Het snoeihout wordt vervolgens gebuikt voor houtwallen en composthopen waar egels hun nesten kunnen maken. Ook bij het gebruik van (voetbal)netten en afscheidingshekken zorgt men ervoor dat er geen egels in vast kunnen zitten en dat de egel in en uit het sportpark kan lopen. Ze gaan nog een stapje verder door een faciliteit voor vleermuizen te maken op hun terrein. Al met al een aan te prijzen vereniging die het predicaat Egelvriendelijk zeker verdient.

-Yarden Crematorium Schagerkogge te Schagen (Haringhuizerweg 3)

Bij het Crematorium in Schagen werken mensen die van de natuur en van dieren houden, dat is een ding wat zeker is. Het terrein is prachtig aangelegd waarbij goed is nagedacht over de natuurwaarde van het terrein zodat er een vreedzame sfeer is gecreëerd. Zo is er een vijver aangelegd met aflopende randen waarvan de egel maar ook andere dieren kunnen drinken en in kunnen baden. De tuinen worden netjes onderhouden waarbij ondergroei wordt gestimuleerd. Van het snoeihout worden houtwallen gemaakt, bladeren mogen blijven liggen en op enkele plaatsen tussen de struiken liggen blokken hout opgestapeld. Een prachtig biotoop voor de egel om rond te scharrelen en een nest te maken.

-Kantoortuin Vogelbescherming Nederland te Zeist (deze wordt later uitgereikt)

Bij de vogelbescherming in Zeist zijn ze niet alleen bezig met het beschermen van vogels, men heeft ook aandacht voor andere dieren bij de aanleg van hun kantoor tuin. Zo hebben ze een afscheiding gemaakt van houtwallen met gaten waarin egels een nest kunnen maken maar ook in en uit de tuin kunnen migreren. Met dakpannen rondom de vijver is een aflopende oever gecreëerd zodat vogels maar ook andere dieren zoals de egel daarvan kunnen drinken en in kunnen baden. Naast een grasmat zijn veel struiken en ander ondergroei aangeplant wat de tuin uitermate geschikt maakt voor de egels om voedsel te vinden. Een prachtig voorbeeld voor andere bedrijven hoe een kantoortuin egelvriendelijk ingericht kan worden.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht