Ingezonden persbericht


Persbericht 11 februari 2010

Open inschrijving Amsterdam Fringe Festival start op 12 februari 2010.

Op 12 februari 2010 start om 17:00 uur de open inschrijving voor het Amsterdam Fringe Festival! Een maand lang krijgen makers uit binnen- en buitenland de mogelijkheid zich via www.amsterdamfringefestival.nl in te schrijven, een podium te bemachtigen, hun talenten te laten zien tijdens het Amsterdam Fringe Festival 2010.

Van 2-12 september 2010 neemt de vijfde editie van het Amsterdam Fringe Festival weer de straten, theaters, kelders en andere oneigenlijke plekken van Amsterdam over met eigenzinnige, innovatieve, experimentele, (over)moedige en unieke producties. De Fringe is het leukste theatrale feest van Amsterdam, waarin 60 groepen uiteindelijk zullen strijden om de aandacht van het publiek, de Fringe Award en zich kunnen meten met artiesten uit binnen- en buitenland.

Fringe betekent letterlijk 'rand'. Een fringe festival is een festival op zich, dat plaatsvindt naast een officieel theaterfestival. Het Amsterdam Fringe Festival speelt zich af in de rafelranden van Het Nederlands Theaterfestival en ontstond vijf jaar geleden als antwoord op de officiële theaterselectie. Het Amsterdam Fringe Festival is gebaseerd op de beroemde en succesvolle fringe festivals zoals deze bestaan in bijvoorbeeld Edinburgh, Adelaide, New York en Dublin.

Anneke Jansen, programme director: 'A Fringe festival takes the curators out of the equasion. There's no jury and no programmer that decides what's hot and what's not. It's between the performer and the audience'.

De Fringe wil een stimulerende omgeving bieden voor artiesten waarbinnen ruimte is voor ontmoeting, kruisbestuiving en stimulering van artistieke innovatie door een ongejureerde inschrijving. Het Amsterdam Fringe Festival onderscheidt zich van andere theaterfestivals door de open inschrijving en door hedendaags theater in een informele en toegankelijke context te plaatsen. Niet alleen voor makers is het een spannende ervaring, ook voor het publiek is een avondje 'fringen' een groot avontuur. Je koopt een kaartje voor een voorstelling waarvan je nauwelijks weet wat je gaat meemaken. Dé kans voor het publiek om nieuwe talenten te ontdekken en er als eerste bij te zijn.

Hoofdredacteur van de NL20 Pamela Wilhelmus: 'De tomeloze energie van de makers die ik voelde bij festivalcentrum Bellevue vond ik echt uniek in onze stad'.

Bert Hana, theatermaker, winnaar van de Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2009: 'Jihaaaah!! JIHAAA ik mag naar NY Fringe! eindelijk internationale erkenning en roem en fame en een bilboard op Timessquare'.

Jaarlijks wordt de Dioraphte Fringe Award uitgereikt aan de favoriet van publiek en jury. De winnaar van de Amsterdam Dioraphte Fringe Award 2009 was het Verbond tegen de Liefde met 'Papadag' van theatermaker Bert Hana en won daarmee een internationale tour langs de Fringe Festivals van New York en Praag in 2010. In 2008 won 'De Huilende Kers' de Fringe Award met hun voorstelling het Tjechische publiek op de Praagse Fringe overdonderde met hun voorstelling.

Kijk voor de inschrijfprocedure, de uitgangspunten en meer informatie over het Amsterdam Fringe Festival op: www.amsterdamfringefestival.nl.

Het Amsterdam Fringe Festival maakt deel uit van het Nederlands Theater Festival. Het festival is een gezamenlijk initiatief van Stadsschouwburg Amsterdam, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en Holland Festival. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door jeugdtheater De Krakeling en Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Het festival staat onder leiding van Jeffrey Meulman.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, Stichting DOEN, Stichting Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, SNS Reaalfonds, NRC Handelsblad, Time Out Amsterdam.

---



Ingezonden persbericht